неделя, 1 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри кисти по яйчниците променете храненето

При кисти по яйчниците променете храненето

Кистите по яйчниците в наши дни са като епидемия по младите жени. В природолечението това заболяване се разглежда като „сълзите на душата“, казва графиня Ангелика фон Волфскийл от Германия, която за пета поредна година ще изнася лекции пред аудитория в България. Този път най-популярната немска природолечителка ще се спре върху типично женски здравословни проблеми, каквито са кистите по яйчниците, ендометриоза, вагинално течение и менструални нарушения, миома, оплаквания, свързани с климактериума и др. „Мои пациентки с кисти често разказват за травмиращи преживявания, през които са преминали. От гледна точка на натуропатията кистите по яйчниците символизират творческия потенциал на жената, който тя не смее да разгърне напълно”, обяснява Волфскийл.

Заболяването често се открива случайно

При около 30% от жените кистите са единични, често се откриват случайно. Поликистозните яйчници пък се диагностицират, когато жената се опитва да забременее и прави изследвания в тази връзка. Поликистозните яйчници засягат 5-10% от полово зрелите жени на основата на генетично предразположение.Оплакванията са от смущения в цикъла (настъпва рядко или липсва повече от 6 месеца), мъжки тип окосмяване, акне, косопад, наднормено тегло. Някои имат признаците на метаболитния синдром – диабет, високо ниво на холестерол или на триглицеридите, хипертония. Най-неприятното е, когато в резултат жената не може да се сдобие с така желаната рожба.

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

Кои са истинските причини за кистите?

Овариалните кисти често са резултат на продължителна намеса в хормоналното равновесие на организма, посочва графинята. Може да се появят след дългогодишна употреба на противозачатъчни хапчета. Затова тя препоръчва тези медикаменти да се спрат. Има значение и начинът на живот. Например ако се ядат твърде много слузообразуващи храни като хляб, пшенични продукти, мляко и млечни продукти, захар, бързи закуски. Така чрез храната в тялото попадат и много хормони, използвани сега в хранителната индустрия. Напоследък много се говори и за влиянието на така разпространените в бита псевдохормони – вещества като бисфенол А, които придават например гъвкавостта на пластмасата. Попаднали в тялото, те имитират женските хормони естрогени и нарушават баланса на организма.

Диагнозата кисти на яйчниците обикновено се поставя чрез гинекологичен преглед с ехограф, изследване на кръв или слюнка за изясняване на хормоналния статус. „Лично аз не възприемам лечението с хормонални хапчета – казва графиня Ангелика Волфскийл. – На практика тази терапия води до нарастване и увеличаване на броя на кистите. Добрата новина е, че това състояние може да се преодолее напълно и без последствия, стига жената да е мотивирана, да намери правилното за себе си лечение и да го следва. Трябва да помисли и за това какво иска да й каже тялото на своя език. Сигналите означават „Върни се обратно в живота си! Освободи се!“

Акне и косопад често вървят с кисти по яйчниците

Минерална терапия при поликистозни яйчници

В практиката си графиня Волфскийл предлага на жените помощ и с Шуслерови соли – минерали, приготвени по хомеопатичен начин. Те помагат на организма да възвърне баланса си на клетъчно ниво. Ето и нейната класическа комбинация, дозата е дневна: сол № 1 калциев флуорид (7-10 табл.), сол № 3 железен фосфат (10 табл.), сол № 4 калиев хлорид (10 табл.), сол №8 натриев хлорид (7 табл.), сол № 10 натриев сулфат (2 x 10 табл.) Не по-малко важно е жената да преосмисли начина си на хранене, да бъде повече активна физически. Важно е да бъдем искрени пред самите себе си и да действаме според истинските си вътрешни нагласи. Всеки трябва да е готов да извърви собствения си път, съветва още природолечителката.

Всичко най-важно за лечението на гинекологичните проблеми Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. в: София, 23.11, НДК, зала №6; Велико Търново, 24.11, Голямата зала на общината; Варна, 25.11, х-л „Черно море”; Бургас, 26.11, Културен дом на нефтохимика; Пловдив, 27.11, х-л „Санкт Петербург”.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -