сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХранене след операция на тънко или дебело черво

Хранене след операция на тънко или дебело черво

Храненето след хирургично отстраняване на част от червата може условно да се раздели на два периода: непосредствено след оперативната интервенция и последващ период. Първоначално пациентите приемат течна храна, докато стане възможно постепенното преминаване на обща диета и възвръщане към регулярния начин на живот. Първите шест седмици се препоръчва диета с малко влакнини и мазнини, за да се намали обемът на изпражненията и да се предотврати евентуална травма върху участъците, които са били засегнати от операцията.

Продължителният ефект на оперативната интервенция върху организма зависи от обема на операцията и отстранената част от червото. Организмът се приспособява за няколко седмици дори когато са отстранени големи участъци от червото.

Дехидратация и продължителна диария са възможни

При операции в областта на апендикса се предполага, че е засегната дясната част от колона. При такива пациенти може да възникнат проблеми като дехидратация, продължителна диария и зловонни изпражнения. Тези състояния възникват, тъй като количеството и съставът на нормалните бактерии в червото, неговата функция по всмукване на вода и работата на специфичните ензими не са се възстановили напълно.

От съществено значение е приемът на достатьчно вода под различни форми. Приемът на течности – било сокове или чиста вода, не бива да пада под 1500-1600 мл за 70-80-килограмов човек. При дахидратация чувството за жажда се усилва, дневното количество урина намалява, човек се чувства отпаднал. При поява на подобни симптоми се увеличава приемът на вода. При наличие на диарични изхождания се препоръчва прием на пробиотици и употреба на храни, които са лесно смилаеми: ориз, картофи, банани, сирене, кисело мляко, продукти от паста, хляб. Хората с подобен проблем може лесно да загубят важни минерали, които да нарушат електролитния баланс на организма. Употребата на морска или друг вид многокомпонентна сол за готвене способства за възстановяването на електролитния баланс на организма.

Хората след подобни операции са по чувствителни към пикантни и дразнещи храни и трябва по-стриктно да спазват хранителен прием, който трябва да спазва и всеки здрав човек. Храната трябва да е балансирана, месото трябва да бъде изключено от диетата в два дни от седмицата, да се приемат продукти, които са богати на белтъци и са лесно усвоими като извара, кисело мляко. Да се приема разнообразна растителна храна, като се изключат бобовите растения и зелето, които могат да предизвикат големи количества газове при смилането си. Подходящи са зърнени продукти като соя, елда и др.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА КАНЦЕРОГЕНИ!

Както здравият човек, така и хората с оперативни интервенции на гастроинтестиналния тракт трябва да са много внимателни по отношение на приема на евентуални канцерогени. Стабилизатори и консерванти като натриевия нитрит, който се използва масово в хранителната промишленост, трябва да се избягват. Освен че е вреден за бъбреците, нитритът при топлинна обработка на храните или под действието на солната киселина в стомашния сок се свързва с вторични амини, като се получат нитрозамини. Нитрозамините са доказани канцерогени за гаетроинтестмналния тракт.

Цикличните амини, които се получават при пърженето, също имат подобен токсичен ефект на клетъчно ниво, което налага ограничаване или пълно изключване на пърженето като вид обработка на храната. Някои газирани напитки съдържат 4-етилимидазол, който също е канцероген и е добре да се избягва. Някои автори препоръчват избягването и на сулфити, парабени и бензоати. Изброените съединения се отбелязват върху етикетите на хранителните продукти с означение Е от 100 до 300.

ХРАНЕНЕТО – ПЕТ ПЪТИ НА МАЛКИ ПОРЦИИ

Режимът на хранене също е от значение. Препоръчва се петкратен прием на храна с три основни две допълнителни хранения за деня. Някои храни като кафе, цитрусови плодове, вино могат да предизвикат оплаквания, но това е индивидуално и пациентът сам трябва да съобрази дали да ги изключи от приеманите от него храни. По отношение на алкохола се допуска прием на съвсем ограничени количества, не редовно.

При отстраняване на части от тънкото черво трябва да се има предвид, че именно тънкото черво е мястото, където се усвояват от организма голяма част от витамините и белтъците. При пациенти, които имат отстранени части на илеума (частта на тънкото черво, която свършва в дебелото черво), е необходимо проследяване на нивата на витамин В12, който се усвоява там. Тези нива се проверяват чрез кръвна проба и ако са ниски, се набавят посредством поставяне на инжекционна форма на витамина. Тук също важат принципите на прием на достатъчно количество белтъчини и спазване на режим.

Като извод се налага, че пациентите с операции, обхващащи част от тънко или дебело черво, трябва да се стремят да се хранят балансирано и разнообразно, като приемат достатьчно количество течности, избягват токсични добавки към храните и при нужда добавят към диетата си пробиотици и приемат витамини.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -