четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАкне и косопад често вървят с кисти по яйчниците

Акне и косопад често вървят с кисти по яйчниците

Нередовна менструация или проблеми със зачеването? Възможно е проблемът да е заради кистите по яйчниците, казва проф. Здравко Каменов, ръководител на Клиниката по ендокринология в Александровска болница и на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския университет – София. Той е и национален консултант по вътрешни болести. В ранните етапи, когато притеснително е окосмяването, жената е притеснена по-скоро от козметичните недостатъци.

После се оказва, че проблемът е репродуктивен – тя не може да забременее. При пациентките има синтез на повече мъжки полови хормони в яйчниците, поради което се стига до повишено окосмяване и нарушения в менструалния цикъл. Не бива да се подценява и това, че при тези пациентки има повишен сърдечно-съдов риск, посочва проф. Каменов. Данни от проучвания сочат, че той е седем пъти по-голям, и то в младата възрастова група. Още при първите симптоми трябва да се потърси ендокринолог. Синдромът на поликистозните яйчници може да се лекува успешно, особено ако е диагностициран рано. Това е най-често срещаното ендокринно заболяване при жени в репродуктивна възраст. Засегнати са 5% до 10% от нежния пол. Лечението им е преди всичко консервативно – с медикаменти през устата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пестиците може да са причина за ендометриозата
Косата капе? Има няколко причини
Какво представляват кистите
Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Поликисточните яйчници често вървят с инсулинова резистентност

Две трети от жените с тази диагноза са с наднормено тегло и затлъстяване. Дори и да са слаби, пак може да има проблеми с инсулина. Резистентност означава, че наличните количества от хормона не могат да вкарат захарта от кръвта в клетката, т.е. клетката остава без енергия. Организмът се стреми да компенсира този дисбаланс и увеличава секрецията на инсулин. Увеличените му нива пък стимулират яйчника да произвежда усилено мъжки полови хормони.

Овулацията се блокира, а в яйчника се появяват много на брой малки кисти. Те представляват фоликули, каквито нормално има. Започнали са да зреят, но не са се пукнали. В някои случаи са много и яйчникът прилича на пчелна пита, пояснява проф. Каменов. И допълва, че кистата не е нещо страшно, по принцип тя е доброкачествено образувание. В редки случаи се открива злокачествен процес. Няма солидни доказателства и за връзка с кистите в гърдите.

Лечението често започва с метформин – лекарство за диабет

При диагноза „Синдром на поликистозните яйчници“ трябва да се направят допълнителни изследвания, посочва проф. Каменов. Лечението може да започне с популярния метформин. Целта е, ако има инсулинова резистентност, тя да се преодолее. Често при пациентките се открива хиперандрогения (повишение на мъжките полови хормони), чиито признаци са повишено окосмяване, акне и косопад. Тестостеронът действа стимулиращо на всички косми по тялото с изключение на скалпа. Може да се назначат и противозачатъчни хапчета за временно потискане на яйчниците, има и хранителни добавки – миоинозитол. Ако момичето е отишло на лекар, защото желае по-бързо да настъпи бременност, терапевтът може първо да стимулира овулацията чрез медикаменти. Друга възможност при назначаването на терапия е да се фокусира първо върху метаболитните проблеми. Най-добре е да се повлияят и двете заедно, обобщава проф. Каменов. Целта е да прекъсне порочния кръг от повишени нива на андрогените, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия.

Наднорменото тегло най-често е в областта на корема, от мъжки тип, тогава една от задачите е да се свалят килограми. Жените обаче трябва да знаят, че резките колебания в теглото – сваляне или качване с повече от 15% за кратък период, са заплаха за менструалния цикъл. Промените трябва да се правят постепенно.

Свързани публикации

2 коментара

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -