Какво представляват кистите

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

Кистите може да се появят в колената, гърдите, черния дроб или в бъбреците – на практика по различни места в тялото. В повечето случаи те не предизвикват никакви симптоми и поради това дълго време остават незабелязани. Кистите са кухи образувания в тъканите, обградени са с капсула.

Една киста може да се състои от една или повече капсули. Вътрешността й е пълна с течност, кръв или подобна на каша консистенция с гной или себум.

Често срещани са кистите в гърдите. Обикновено те засягат 30-40-годишните жени. Образуват се когато в жлезната тъкан на бюста се получи стеснение в млечен канал. По яйчниците пък се образуват т.нар. функционални кисти, които се появяват към момента на овулация, но обикновено изчезват спонтанно отново. Кистите в главата може да се появят в мозъка и да съществуват години наред, преди човекът да забележи нещо. По-неприятни са кистите в челюстите, тъй като при достигане на определена големина притискат болезнено зъбите и костта. В много случаи до кухината води възпаления връх на корена на зъб. До мъдреци, които не са пробили в устната кухина, също може да израсне киста.

При муковисцидоза (постоянно възпален бял дроб) също може да се образуват кисти в белодробната тъкан. Съществуват кисти, които засягат опорно-двигателния апарат. Често киста може да се появи около коляното. Свързана е с възпалителни процеси и представлява излив на течност в кухо пространство под самото коляно.

Може ли кистите да станат опасни?

Повечето кисти са безобидни. В зависимост от причината, поради която са се появили, кой орган засягат те, къде са разположени и какво е „поведението“ им, биха могли да възникнат и проблеми. Например киста в мозъка може да притисне важни центрове и да предизвика смущения в говора, зрението или походката. Други в черния дроб може да признак на сериозно заболяване като ехинококоза (кучешка тения). Ако кистата с спука, може да се появят болки и известно кръвотечение. При образувания по яйчниците е по-трудно да бъдат различени доброкачествените от злокачествените. Само в изключително редки случаи доброкачествена киста на яйчника може да прерасне в рак. Обли, добре отграничени от околната тъкан кисти в гърдите нямат нищо общо със злокачествените тумори и не представляват повишен риск за тях. Много жени са обезпокоени, когато напипат топче в гърдата, но повод за паника обикновено няма.

Кистите по лицето може да са сериозен козметичен дефект. Обикновено те запушват изходните канали на даден орган, наричат се ретенционни кисти. Срещат се например в околоносните кухини.

Кистите рядко са свързани с болка. Боли само ако се пукнат. Това може да се случи понякога при образуванията по колената и при т.нар. шоколадови кисти. Тук става дума за клетки от лигавицата на матката, които се настаняват по яйчниците. В медицината тази диагноза се нарича ендометриоза. При всеки месечен цикъл тези клетки кървят мъничко и така се образува изпълнена кръв киста, кафеникава на цвят.

Как се поставя диагнозата?

Някои кисти, които са близо до кожата, се напипват и тогава човек отива на лекар. Ако са в коремната кухина, лекарят може да ги види с помощта на ултразвук. Това става понякога и случайно или при профилактичен преглед.

Кога се налага лечение?

Дали една киста трябва да се лекува и как, решава лекарят според индивидуалния случай. Изпълнени с течност кисти под кожата може да се пробият с игла. Обикновено обаче те се пълнят отново. Малка операция за отстраняването им се налага когато те причиняват болка, вредят на околната здрава тъкан или са козметичен дефект. По-голямата част от кистите по вътрешните органи обикновено не се нуждае от терапия. Лекарят трябва да контролира с ехограф поведението им, за да улови навреме евентуални промени в тях. Ако кистата е признак за заболяване като тези по панкреаса например, които сочат възпалителен процес, се назначава подходяща терапия.

Д-р Лотар Шмитдил, специалист по обща медицина в Мюнхен 

Свързани теми:  Извадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна

Кръв в урината може да е от киста на бъбрека

Извадиха 22 кг киста на яйчника

Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Бучка в гърдата? Без паника, едва ли е рак

СНИМА: ДАК

[Общо: 116    Средно: 3.3/5]
Какво представляват кистите беше последно модифицирана от: февруари 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *