Извадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна

PRINT

В Безкръвна операция за отстраняване на 15 см-ова киста, разположена между белия дроб и сърцето отстраниха гръдните хирурзи в Токуда Болница София за първи път в България. Днес те оперираха млада жена на 25 години с помощта на видеоастирана хирургия и ултразвуков скалпел, без нито един шев, клипс или конец. До този момент у нас бронхогенни кисти с такъв размер са махани само чрез класически отворени операции. Сега пациентката е добре и предстои утре да бъде изписана.

Младата жена от Варна усеща, че има проблем между Коледа и Нова година, но смята, че е болна от грип, тъй като има температура, болки в гърдите и е отпаднала. Личният й лекар я праща на рентген, на който се установява наличието на образувание между сърцето и белия дроб. Последва скенер, на който се вижда, че става дума за голяма формация 10 на 15 см с много дебела стана и съдържанието й е полутечно.

„Бронхогенните кисти са сравнително рядко заболяване и се дължат на дефект в развитието на бронхите /сепарационни пороци/“, казва д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия, който направи уникалната интервенция. Той подчертава: „Важно подобна операцията да се направи бързо, по възможност максимално щадящо, а когато състоянието на пациента и локализацията на кистата позволява – и напълно безкръвно. В конкретния случай образуванието беше разположено на изключително трудно достъпно място – между ляво предсърдие, хранопровода и раздела на трахеята. Достъпът и труден, и рисков, тъй като близостта с жизненоважни органи изисква максимална прецизност“, добавя хирурга.

Видео асититираната операция представлява навлизане през плеврата и под контрола на камера със специализиран инструментариум и ултразвуков скалпел се премахва кистата. По този начин не е необходимо да се поставят клипси или шефове, а възстановяване на пациента е изключително бързо. Този подход е изключително щадящ тъй като болничния престой и отсъствието от активния живот е сведен до минимум.

До този момент екипът на д-р Минчев многократно е отстранявал бронхогенни кисти, най-голямата от които 45 см, но това е най-голямата киста в България, която е вадена по ендоскопски /безкръвен/ път.

Свързани теми: Уникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас

Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на мъж

Титаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 5    Средно: 2.6/5]
Извадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *