вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеЧасът за хранене все пак има значение за теглото

Часът за хранене все пак има значение за теглото

Часът, в който се приема храната, е от ключово значение за това дали ще останем стройни или ще натрупаме килограми, разкри изследване с 420 души. Хората участвали в 20-седмичен курс за отслабване. Оказало се, че колкото по-късно човек се храни, толкова по-трудно сваля натрупаните килограми, съобщи CBC News.

51% от всички участници обядвали преди 15 часа, а останалите 49% – след това време, разказва Франк Шиир, ръководител на програмата по медицинска хронобиология в женската болница на Бригам. Обемът на храната, калориите и разходът на енергия били еднакви при двете групи. Поравно били хормоните на апетита и часовете сън.

Втората група обаче по-рядко закусвала солидно, а понякога дори прескачала първото за деня хранене. Основното похапване ставало през втората част на деня. „Совите“ по-често бодърствали през нощта и ставали късно сутринта. А времето играе ключова роля за метаболизма.

Промяната на режима – от „чучулига“ на „сова“, може да се свърже и с разбъркване на обменните процеси в организма. Известно е, че мастната тъкан има свой собствен вътрешен часовник. Така часовете от деня, в които се приема храната, може да повлияят на теглото.

По-рано американски специалисти доказваха, че приемът на храна след 8 часа вечерта е свързан с повишен индекс на телесната маса, независимо от това по кое време си ляга човек. Той намалявал и чувствителността към инсулина. Този факт обяснява защо много хора, принудени да работят нощна смяна, страдат от затлъстяване.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -