четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовини"Рош" въвежда ново поколение лекарства за рак - конюгат

„Рош“ въвежда ново поколение лекарства за рак – конюгат

За първи път в световната медицинска практика швейцарската фармацевтична компания „Рош“ въвежда ново поколение лекарствен продукт, комбиниращ химическо и биотехнологично лекарство (специфични антитела). Конюгатът е революционен продукт, който се получава чрез свързването на химическо и биотехнологично лекарство, най-често моноклонално антитяло.

„Рош“ е пионер в разработването на този метод, по който се комбинира избирателността на антитялото само към специфична част на раковите клетки със силата на химиотерапевтичното лекарство. По този начин химиотерапевтикът достига точно до раковата клетка и се преодолява неговата изключително силна токсичност. Това води до намаляването на нежеланите ефекти при прилагане на химиотерапия, като едновременно се увеличава ефектът от използването на двете лекарства.

При разработването на 9 нови лекарства конюгати в момента „Рош“ прилага метода на свързване. Засега има много добри резултати при лечението на пациенти с ХЕР2-положителен рак на гърдата и някои видове рак на кръвта.

„Стратегията на компанията за откриване на нови методи за лечение чрез комбиниране на лекарства с диагностични продукти ни отличава сред останалите във фармацевтичната индустрия и сферата на здравеопазване, като едновременно ни осигурява богато портфолио и много нови молекули“, споделя д-р Методия Чадиковски, генерален мениджър на „Рош България“. „Надявам се през тази и следващата година всички нови лекарства да са налични и за българските пациенти. През 2013 например ще се радваме на възможността едно от най-добрите ни лекарства за лечение на агресивен вид рак на гърдата да започне да се прилага във форма за подкожно инжектиране, вместо чрез вливане във вената“, допълни д-р Чадиковски.

Също така Рош инвестира и в сферата на синергичните комбинации. Компанията вече е доказан лидер в областта. Синергичните комбинации е метод на лечение, при който се преодолява резистентността на раковите клетки към стандартния тип лечение с помощта на прилагането на две лекарства по едно и също време. Този метод обещава по-голяма ефективност спрямо приложението на две лекарства поотделно, тъй като основната причина за трудното лечение на онкологичните заболявания е именно проявата на резистентност на раковите клетки към лекарствата.

„Рош“ има водещо портфолио със 72 нови молекули в стадий на разработка. 50% от инвестициите на Рош са насочени към лечението на раковите заболявания. 19 клинични проучвания в последна фаза, които се очаква да дадат резултати през настоящата 2013 г. Решенията за персонализирано здравеопазване стават факт благодарение на възможностите в областта на лекарствата и диагностиката – в момента се разработват повече от 200 проекта за диагностика на различни заболявания.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -