вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзвадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна

Извадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна

В Безкръвна операция за отстраняване на 15 см-ова киста, разположена между белия дроб и сърцето отстраниха гръдните хирурзи в Токуда Болница София за първи път в България. Днес те оперираха млада жена на 25 години с помощта на видеоастирана хирургия и ултразвуков скалпел, без нито един шев, клипс или конец. До този момент у нас бронхогенни кисти с такъв размер са махани само чрез класически отворени операции. Сега пациентката е добре и предстои утре да бъде изписана.

Младата жена от Варна усеща, че има проблем между Коледа и Нова година, но смята, че е болна от грип, тъй като има температура, болки в гърдите и е отпаднала. Личният й лекар я праща на рентген, на който се установява наличието на образувание между сърцето и белия дроб. Последва скенер, на който се вижда, че става дума за голяма формация 10 на 15 см с много дебела стана и съдържанието й е полутечно.

„Бронхогенните кисти са сравнително рядко заболяване и се дължат на дефект в развитието на бронхите /сепарационни пороци/“, казва д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия, който направи уникалната интервенция. Той подчертава: „Важно подобна операцията да се направи бързо, по възможност максимално щадящо, а когато състоянието на пациента и локализацията на кистата позволява – и напълно безкръвно. В конкретния случай образуванието беше разположено на изключително трудно достъпно място – между ляво предсърдие, хранопровода и раздела на трахеята. Достъпът и труден, и рисков, тъй като близостта с жизненоважни органи изисква максимална прецизност“, добавя хирурга.

Видео асититираната операция представлява навлизане през плеврата и под контрола на камера със специализиран инструментариум и ултразвуков скалпел се премахва кистата. По този начин не е необходимо да се поставят клипси или шефове, а възстановяване на пациента е изключително бързо. Този подход е изключително щадящ тъй като болничния престой и отсъствието от активния живот е сведен до минимум.

До този момент екипът на д-р Минчев многократно е отстранявал бронхогенни кисти, най-голямата от които 45 см, но това е най-голямата киста в България, която е вадена по ендоскопски /безкръвен/ път.

Свързани теми: Уникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас

Извадиха 3 кг тумор от черния дроб на мъж

Титаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -