Уникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас

PRINT

Уникална за страната ни операция извърши екипът на отделението по Гръдна хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София“ на пациент с тумор, разположен на участък в гръдния кош, който до момента не можеше да бъде обект на хирургия у нас. Над 4 часа продължи изключително авангардната и сложна интервенция съвместно от гръдни и кардиохирурзи от японската болница в условията на извънтелесно кръвообращение.

„Такава операция се извършва за пръв път в България, а в световен мащаб са направени едва около 50 подобни интервенции. Пациентът е в добро състояние с нормални жизнени функции“, обобщи д-р Цветан Минчев – ръководител на оперативния екип и началник на отделението по Гръдна хирургия на Токуда Болница.

След като в продължение на почти една година проблемът на пациента не е диагностициран, мъжът постъпва в отделението по Пулмология в Токуда Болница, където е установен тумор на белите дробове. След извършена медиастиноскопия и биопсия на лимфни възли е определен стадият на заболяването и възможностите за оперативна намеса. Екипът на Гръдна хирургия започва да планира сложната оперативна процедура за отстраняване на злокачествено образувание в белия дроб, за да осигури най-качественото възможно лечение на болния.

Извършената оперативна интервенция се нарича стернотомия с лява маншетна пулмонектомия и резекция на карината. Това означава, че чрез разрез през гръдната кост е отстранен левият бял дроб, заедно с раздела на разклонението на трахеята (карината).

Досега в България подобна операция не е правена изобщо, поради липсата на възможности такава процедура да бъде извършена. Успешното отстраняване на тумора се дължи на факта, че Токуда е единствената болница, в която е въведен протокол за провеждане на операция на бял дроб с мултидисциплинарни екипи от Гръдна хирургия и Кардиохирургия.

По време на оперативната процедура циркулацията на кръвта в тялото на пациента и оксигенацията е била осигурена от апарат в условията на екстракорпорално (извънтелесно) кръвообращение.

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Уникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *