сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика40 болни на МБАЛ „Пловдив” посещават университета за пациенти

40 болни на МБАЛ „Пловдив” посещават университета за пациенти

40 души, прекарали остър коронарен синдром, вече са студенти на първия Университет за пациенти в Пловдив. Той е организиран от Националната пациентска организация и отделението по инвазивна кардиология в болница „Пловдив“. За сърдечно болните е разкрит специален факултет по остър коронарен синдром, чиято цел е да осигури ефективна вторична превенция и да сведе до минимум смъртността при тези инциденти.

Там пациентите се научават как да контролират адекватно рисковите фактори, като прилагат медикаментозната си терапия, обясни завеждащият на инвазивна д-р Иван Мануков (на снимката).

Записването става, след като болният подпише информирано съгласие да участва в образователната програма. По време на следването се учи да попълва дневник на пациента, в който записва лекарствата, които приема и данните от измерваното всеки ден кръвно налягане, за да се установи дали терапията е адекватна.

След завършване на 6-месечния курс получава съответния сертификат. Според д-р Мануков болните, лекувани в отделението, приемат много добре предложението на медиците да посещават Университета за пациента. Включват с интерес и желание, каза кардиологът.

Острият коронарен синдром започва внезапно и причинява силна болка в гърдите, идваща от сърцето. С това състояние се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. То е опасно и застращаващо живота, в повечето случаи се причинява от запушване на коронарен съд, който храни сърцето.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -