четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеВ енергийните напитки ефект има само кофеинът

В енергийните напитки ефект има само кофеинът

Кофеинът е единствената съставка в енергийните напитки, която работи, пише в. „Дейли мейл“. В момента те се рекламират с ободряващите свойства на добавки като таурин, гуарана, глюкоронолактон, витамини и женшен, внушава се, че те имат почти магически ефект върху човешкия мозък и увеличаване на производителността.

Проучването, което развенчава енергийните напитки, е осъществено от екип учени под ръководството на д-р Холи Бенджамин в Университета на Чикаго. Те анализирали десетки доклади за ефекта от различните съставки на различните марки, които са със или без кофеин. Така стигнали до заключението, че съставките, за които са твърди, че тонизират, не дават почти никакъв ефект. Ободряващият ефект се дължал основно на кофеина, който в енергийните напитки е 14 пъти повече в сравнение с други безалкохолни.

Специалистите подчертават, че точно това ги прави опасни. Високата концентрация на кофеин може да предизвика гърчове, диабет, проблеми със сърцето и и поведението. Освен това спомагат за наддаване на тегло, тъй като едно кенче съдържа до 270 калории). Експертите са против тези напитки да се дават на деца. За малките са подходящи само плодов сок, мляко или вода.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -