петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас

Уникално: извадиха тумор от гръдния кош за първи път у нас

Уникална за страната ни операция извърши екипът на отделението по Гръдна хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София“ на пациент с тумор, разположен на участък в гръдния кош, който до момента не можеше да бъде обект на хирургия у нас. Над 4 часа продължи изключително авангардната и сложна интервенция съвместно от гръдни и кардиохирурзи от японската болница в условията на извънтелесно кръвообращение.

„Такава операция се извършва за пръв път в България, а в световен мащаб са направени едва около 50 подобни интервенции. Пациентът е в добро състояние с нормални жизнени функции“, обобщи д-р Цветан Минчев – ръководител на оперативния екип и началник на отделението по Гръдна хирургия на Токуда Болница.

След като в продължение на почти една година проблемът на пациента не е диагностициран, мъжът постъпва в отделението по Пулмология в Токуда Болница, където е установен тумор на белите дробове. След извършена медиастиноскопия и биопсия на лимфни възли е определен стадият на заболяването и възможностите за оперативна намеса. Екипът на Гръдна хирургия започва да планира сложната оперативна процедура за отстраняване на злокачествено образувание в белия дроб, за да осигури най-качественото възможно лечение на болния.

Извършената оперативна интервенция се нарича стернотомия с лява маншетна пулмонектомия и резекция на карината. Това означава, че чрез разрез през гръдната кост е отстранен левият бял дроб, заедно с раздела на разклонението на трахеята (карината).

Досега в България подобна операция не е правена изобщо, поради липсата на възможности такава процедура да бъде извършена. Успешното отстраняване на тумора се дължи на факта, че Токуда е единствената болница, в която е въведен протокол за провеждане на операция на бял дроб с мултидисциплинарни екипи от Гръдна хирургия и Кардиохирургия.

По време на оперативната процедура циркулацията на кръвта в тялото на пациента и оксигенацията е била осигурена от апарат в условията на екстракорпорално (извънтелесно) кръвообращение.

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -