сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВисоки дози статини са риск за бъбреците

Високи дози статини са риск за бъбреците

Високи дози  статини, които се дават за понижаване на холестерола, създават по-голям риск от бъбречни проблеми, пише в. „Дейли телеграф“. Учени от университета на Британска Колумбия направили заключението, че с 34% се увеличава риска от остра бъбречна недостатъчност, ако са назначени статини с голям холестерол-понижаващ потенциал.

Разликата е установена в сравнение с лечение с малък холестерол-понижаващ потенциал. Ефектът е забелязан 120 дни след началото на терапията. Статините са сред най-често предписваните лекарства. Доказано е, че са животоспасяващи за пациенти с високо ниво на холестерола, засегнати от сърдечна болест. Предписват се също на пациенти с високо ниво на холестерола, които не са били засегнати от подобно заболяване.

„Макар абсолютният риск от бъбречни увреждания с тези лекарства да е малък, получените резултати поставят на разглеждане въпроса за общия подход към използване на високи дози статини за все по-голямо понижаване на нивото на холестерола, заяви Дормът. В някои случаи пациентите са подложени на ненужен риск от бъбречни увреждания за сметка на малко подобряване на състоянието на сърдечносъдовата им
система.“ Резултатите от изследването са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“.

Свързани теми: Проста формула разкрива риска за бъбреците

Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -