четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДоказаха категорично: Много месо съкращава живота

Доказаха категорично: Много месо съкращава живота

Хората, които ядат прекалено много месо, живеят по-малко. При това няма значение дали те хапват в допълнение достатъчно плодове и зеленчуци. Това са изводи от голямо проучване на Каролинска институт в Швеция.

Смъртността при любителите на месото е с 21% по-висока

Учените от Стокхолм изучавали в продължение на 16 г. ефекта от консумацията на месо при 74 645 души от различни възрасти. Целта била да се установи как тя влияе на продължителността на живота. Според навиците им хората били разделени на пет групи.

В края на периода на наблюдение се установи, че смъртността в групата с най-висока консумация на месо (над 117 г дневно) е с 21% по-висока отколкото при групата с най-ниска консумация на месо – 46 г на ден. Това обясни Курт Видхалм, президент на Австрийското дружество по хранене и диететика пред австрийския в. „Куриер“. При любителите на месото се срещат осезаемо по-често кардиоваскуларни заболявания като инфаркт и инсулт.

Плодове и зеленчуци не компенсират вредата

В същото проучване е проследено и това, дали консумацията на плодове и зеленчуци могат да неутрализират негативния ефект от прекаляването с месото. Учените стигнали до извода, че категорично не може да се говори за такава компенсация. Независимо от включването на растителна храна в менюто по-високата заболяемост и смъртност при привържениците на месото си остава постоянна, допълва Видхалм. Казано иначе две наденички или една пържола дневно са достатъчни, за да се очаква по-ниска продължителност на живота при даден човек, обобщава експертът. И този риск си остава, независимо от консумацията на плодове и зеленчуци.

Австрийските експерти по хранене и диететика препоръчват значително намаляване на консумацията на месо. Вместо това трябва да се ядат повече зеленчуци, плодове, риба и пълнозърнести продукти. За да е здрав един човек, са му напълно достатъчни две порции червено месо седмично като говеждо, свинско или агнешко. Преработени месни продукти като салами и шунка може да се ядат най-много веднъж седмично, ако изобщо държите на това. Препоръчителната „доза“ е до 50 г седмично. Всичко, което излиза извън тези граници, е вредно за здравето и това вече е подкрепено с научни доказателства, заявява Видхалм.

По-висок риск за дивертикули на дебелото черво

рак на дебело червоЛюбителите на червеното месо са изложени на по-голям риск да развият дивертикулит на дебелото черво, който е риск за колоректален рак. Това установи пък проучване в САЩ, публикувано в научното списание Gut. Дивертикулит има тогава, когато малките израстъци по стената на дебелото черво – дивертикули, се възпаляват. Мъжете, които консумирали 6 пъти седмично или по-често месо, имали с 58% по-висок риск за дивертикулит в сравнение с онези, които изобщо не ядели месо. Включването на една порция пилешко или риба дневно пък намалява с 20% риска от болестта.

Установената връзка между дивертикулит и консумацията на червено месо остава и когато се вземат предвид други рискови фактори. Това са например пушене, заседнал начин на живот, недостатъчен прием на баластни вещества (фибри), редовен прием на нестероидни противовъзпалителни средства (парацетамол, ибупрофек, диклофенак и други антиревматични средства).

Все още не е напълно изяснен механизмът, по който прекалената консумация на червено месо води до дивертикулит. Възможно е ефектът да идва по линия на възпалителните маркери в кръвта, които са много по-високи при любителите на месото. Друга хипотеза е свързана с взаимодействието на месото с бактериите в червата и имунния отговор.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -