четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКои спортове са полезни за ставите?

Кои спортове са полезни за ставите?

Заниманието с различни видове спорт помага за укрепване на организма и здравето. Ефектите на редовната физическа активност са многопосочни. Освен директното въздействие върху силата на упражняваните групи мускули се подобрява балансът и тонусът на организма. Най-важни са ефектите, свързани с намаляване на въздействието на стреса и други вредни за здравето фактори като обездвижване, вредна работна среда и други.

Спортната дейност подобрява дихателната дейност, освен това балансира обмяната на веществата, включително намалява телесното тегло. Доказан е и благоприятният ефект на редовното занимание с физическа дейност върху здравината на костите. Понастоящем освен лекарствата за оздравяване на костите и приема на витамин D при остеопороза се препоръчват упражнения за сила и баланс с цел намаляване на риска от падане и фрактура.

Бягане и плуване са добри почти за всеки

Спортовете, които препоръчваме с оглед съхраняване на функцията на ставите и предотвратяване на износване (артроза), са редовното бягане и бързо ходене (при по-възрастни пациенти).

Плуването е един от най-хармоничните спортове и поради благоприятното си цялостно въздействие се препоръчва като част от лечението при редица ортопедични заболявания, както и при рехабилитацията след травми или оперативно лечение. Гимнастиката също подобрява хармоничното развитие на организма. В този аспект се разглеждат и различните фитнес системи с елементи от източни бойни изкуства и практики. Още повече че при тях натоварването е дозирано, балансирано и включва и силови упражнения. Предимство е изпълнението на упражненията под ръководството на инструктор. Карането на колело е особено благоприятно за коленните и тазобедрените стави. Напоследък особено популярни са и танците като възможност за съчетание на полезното с приятното.

Избирайте внимателно екипировката и терена

Заниманията със спорт изискват подходяща екипировка – от минимална в случаите с бягане до по-сложна, включваща различни уреди при фитнес спорт. За да са максимални ефектите от физическите занимания, трябва да се спазват основни правила: не трябва да се допуска претоварване на изолирани части от тялото.

За това има значение балансираността на спортната дейност, но и удобната екипировка и среда включително вид на настилката на терена, обувките, дрехите, уредите и спомагателните приспособления, които да не позволят претоварване, възпаление или по-тежка контузия и травма.

Ролята на ставите е да улеснят придвижването на организма в пространството. При прекомерно претоварване или травма (удар, падане) обаче ставите могат да се увредят, а последиците могат да бъдат сериозни, вкл. спиране на заниманията със спорт. Коленете и глезените са най-податливи на спортни травми. По-рядко се увреждат китката, рамото, лакътя или тазобдрената става.

Най-важното е да спортуваме без травми

Затова, когато пациентите ни се интересуват от спортни занимания, от основно съображение и главен съвет в препоръките ни е избягването на травми. След 40-годишна възраст започват инволутивните процеси на стареене в организма. По отношение на спортните дейности най-общо намаляват физическите възможности, възстановяването е по-трудно, особено след 60 г.

При травми възстановяването е бавно и продължително, в някои случаи може да бъде непълно, като оплакванията могат да се превърнат в хронични. По тези причини не препоръчваме заниманията с контактни спортове като футбол, баскетбол, хокей. Травмите при тях могат да бъдат сериозни. Тежките преходи в планината, съчетани с неравен терен и чести слизания, изкачвания са неблагоприятни за ставите.

Най-важният съвет за безпроблемно функциониране на ставите при спорт е избягване на свръхнатоварване и травми. Своевременното и подходящо лечение при травма е от изключително значение за запазване на функцията на засегнатата става. При започване на спортни занимания всеки начинаещ трябва да дозира внимателно и постепенно натоварванията. Добрата и внимателна загрявка преди тренировка гарантира липсата на травми. Проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -