вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНямам хрема, а почвам да кихам внезапно. Какво е?

Нямам хрема, а почвам да кихам внезапно. Какво е?

Хремите са няколко вида. Когато човек няма хрема, а започва внезапно да киха, става дума за вазомоторна хрема. Нейните симптоми са много близо до алергичната (главно сенната), но няма реакция антиген-антитяло, т.е. липсва химичен дразнител. В случая дразнителят е физичен.

Ставате сутрин, а носът е пълен с воднист секрет

запушен нос хремаНапример ставате сутрин от топлото легло, стъпвате на студения под и започва залп от кихавица, сълзотечение и водниста носна секреция. В случая физичният фактор (студ) е предизвикал съдова реакция в носа (вегетоневроза). Такава реакция може да се предизвика и от топло. Всеки се сеща за свой познат, който на плажа има поредица от кихане под въздействие на слънцето.

Всеки организъм към студ изгражда определени антитела (криоглобулини). При специфични изследвания те се доказват и специалистът определя диагнозата вазомоторна хрема.

Промяната в гласа и тембъра са тревожен симптом

Ако към тези оплаквания се добави и това, че гласът е станал груб и е променил тембъра си, трябва да се посети лекар за изясняване на диагнозата. Първият въпрос към такива пациенти е дали пушат и колко цигари дневно. Вторият въпрос е има ли алергия.

Третият е какво работят – има ли вредна среда от химикали или голямо натоварване на гласа (учители, телефонисти, артисти, певци и т.н.). Това са подготвителни въпроси, за да насочат лекаря към определено заболяване, което да изясни на прегледа. Определено значение има и промяната на хормоните в организма.

Алергичен ларингит е диагноза, срещана при пушачи

налепи по гърлотоНапример при алергични жени пушачки се развива хроничен полипоиден ларингит, известен като едем на Райнке. Постепенно гласът става груб и нерядко такива пациенти развиват канцерофобия.

Какво е значението на тютюневия дим? Той влиза и излиза от организма с всичките си вредности към гласните гънки. Ако е налице и алергия, те набъбват и уголемената им повърхност поема в по-голяма степен увреждащи елементи от тютюневия дим. Самото набъбване от алергията причинява полипоидна промяна на гласните гънки, но вредностите от дима могат да предизвикат рак.

При хора, които използват гласа си при определени професии, травмата от вибрацията на гласните гънки довежда до промяна в тембъра, като гънките надебеляват в предната трета вследствие на най-силните ви¬брации. Затова прегледът от специалист е задължителен.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -