Каква е хремата, при която носът е запушен над 20 дни?

PRINT
хрема настинка грип

Всички сме чували констатацията, че с капки хремата минава за 7 дни, а без капки за една седмица. Когато говорим за хрема, разбираме най-честата, т.е. инфекция на носа с риновируси (по-рядко и с други вируси) и точно тя трае 7 до 10 дни. Освен тази остра хрема съществуват и други видове, за които по-малко се знае.

Вижте още: Изпитани домашни средства при хрема, кашлица и синузит 

Нямам хрема, а почвам да кихам внезапно. Какво е?

В последните години все по-често се среща алергичната хрема, при която дихателната лигавица е арена на реакция антиген – антитяло, развива се стерилно възпаление и носът се запушва. Той остава дълго време запушен, докато е налице контактът с алергена. Най-известната алергична хрема е сенната, но съществуват и други видове алергични хреми. Подобно на алергичната хрема е вазомоторната. Тя досущ прилича на алергичната, но при нея отсъства реакцията антиген – антитяло и вместо химичен дразнител се явяват физични фактори – студ, топлина, влага и др. Например от топлото легло като стъпиш на студения под, започва продължително кихане и стичане на водниста секреция от носа. Това е вазомоторната хрема и тя представлява една вегетоневроза (дразнене на вегетативната нервна система от физични фактори).

Още: Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

Продължителността на тези две хреми е по-голяма от вирусната хрема и изисква определен вид лечение. В други случаи носът се запушва като странично действие на различни медикаменти – хипотензивни средства, противозачатъчни, злоупотреба с носни капки и др. Парадокс е, че капките, които най-добре отпушват носа (на основата на ксилометазолин) бързо дават привикване, става вторично запушване, а нерядко се учестява сърдечната дейност и предизвикват аритмия. Затова тяхната употреба не трябва да е повече от 5-6 дни.

При много хора се касае за неправилна конфигурация на носната кухина, което затруднява носното дишане. Например при изкривена носна преграда едната носна кухина може да е широка, а другата тясна. В първите години дишането е добро и човек не се замисля, че диша само през една кухина – широката. Но природата не търпи празно пространство, настъпва вторична компенсаторна хипертрофия на лигавицата на широката кухина, тя се стеснява, а другата е тясна по принцип от изкривената преграда и дишането така се затруднява, че носните капки не помагат. Необходима е оперативна корекция на преградата и намаляване на обема на хипертрофиралата лигавица.

Има и много други по-рядко срещани примери, при които капките не могат да помогнат при затруднено носно дишане. Затова изследването при специалист е от решаващо значение при такъв проблем.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 6    Средно: 2.8/5]
Каква е хремата, при която носът е запушен над 20 дни? беше последно модифицирана от: януари 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *