четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПомагат ли цветни очила при шофиране?

Помагат ли цветни очила при шофиране?

Жълтите и оранжевите стъкла на очилата подобряват зрението при мъгла или силно задимен въздух през деня, тъй като жълтият цвят намалява отблясъците и подобрява контраста. Те обаче не са ефективни при заслепяване от фарове. Ако шофьор се оплаква от заслепяване, се препоръчва да му бъде направен пълен очен преглед. Способността за адаптацията от светло към тъмно рязко намалява с възрастта и затрудненията при разминаване зачестяват още след 50 г.

Трудно адаптирам зрението от светло на тъмно, болест ли е?

Заслепяване се получава и при начална катаракта (помътняване на естествената леща в окото, т.нар. вътрешно перде), която типично се развива в по-ранна възраст при пациенти с късогледство. Жълто или оранжево оцветените стъкла на очилата се рекламират като полезни при нощно шофиране. Всъщност, когато шофираме през нощта или в мъгла, всяко оцветяване на стъклата допълнително намалява светлината, която достига до окото.

В резултат на това качеството на зрението се нарушава. Жълто оцветените стъкла влошават зрението при нощно шофиране. Такива лещи не са полезни за подобряване на зрението при шофиране нощем, въпреки че създават усещане за по-добро зрение. Те могат да бъдат и по- опасни поради това, че забавят възстановяването на зрението след заслепяване.

Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

Най-добрият избор за нощно шофиране при наличие на рефракционна аномалия са очила без оцветяване с антирефлексно покритие. То е полезно, тъй като намалява до минимум вътрешните отблясъци в стъклата и по този начин елиминира ореолите около обектите.

Ако нямате рефракционна аномалия (късогледство, далекогледсто или астигматизъм), стъклата с антирефлексно покритие или друг вид „очила“ за нощно шофиране няма да подобрят зрението ви. Това е така, защото антирефлексното покритие на стъклата служи само за намаляване на аберациите, които се получават при изработката на самите корекционни лещи.

За оптимално зрение при нощно шофиране се препоръчват:

✓ редовни очни прегледи с разширяване на зениците, точна оптична корекция, когато е необходима, и редовно проследяване;
✓ грижи за очилата с правилно почистване и подмяна на стъклата при наличие на дефекти;
✓ фаровете на автомобила трябва да са чисти и добре регулирани.

Ако сте забелязали затруднения при нощно шофиране при разминаване и заслепяване, значително намалявайте скоростта, с което ще компенсирате ефекта от заслепяване и опасностите, свързани с него.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, Специализирана очна болница „Акад. Пешев“, София

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -