вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМахат дебелото черво на 20-годишен заради риск от рак

Махат дебелото черво на 20-годишен заради риск от рак

20-годишен мъж с фамилна полипоза е най-младият пациент, чието дебело черво е отстранено оперативно, тъй като има доказан много висок риск да развие колоректален карцином. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Клиника по ендоскопска хирургия във ВМА. Той допълни, че за последните 3 г. има над 20 пациенти с подобни операции, които са все млади хора.

При висок генетичен риск операцията се прави предварително

проф. Венцислав МутафчийскиСтава дума за превантивна хирургия, за която в България все още малко се говори, допълва специалистът. Много известни личности в света публично споделят, че се подлагат на хирургично отстраняване на органи, за да избегнат онкологичната диагноза, предопределена почти на 100% от гените.

Най-яркият пример е Анджелина Джоли, която си премахна тъкани от гърдите, а също и яйчниците.

Превантивна хирургия е приложена и при жените от две фамилии, които носят гени за медуларен карцином – вид рак на щитовидната жлеза. Първо при майките е открит рак, а след това на дъщерите бе премахната жлезата, след като генетично изследване потвърждава опасността от тумор.

Генетични изследвания определят какъв е рискът

У нас тези високотехнологични изследвания, които доказват надеждно какъв е рискът от рак, струват над 2000 лв. и не се поемат от касата. За много пациенти е непосилно да платят сами такава сума. Има обаче и заболявания, при които и без генетичен тест може да се определи риска от рак – например фамилната полипоза на дебелото черво. Знае се, че при нея рискът от рак е почти 100%. Затова трябва да се мисли за операция още преди туморът на дебелото черво да се е развил, пояснява проф. Мутафчийски.

Ново генетично изследване у нас за рак на гърдата и дебелото черво

При фамилна полипоза се налага отстраняване на дебелото черво

Такива пациенти често се откриват случайно заради кървене или друг дискомфорт в коремната област. При доказана с генетично изследване фамилна полипоза, предлагаме на пациента хирургично отстраняване на дебелото черво. „Операцията наистина е тежка и осакатяваща, затова трябва да има достатъчно данни, за да бъде лекарят убедителен пред пациентите.

Разговорът за вземане на решението е много тежък и трябва да има солидни аргументи. Често говорим 4-5 пъти, докато самият човек стигне до извода, че няма друг път за запазване на здравето и живота му. Рисковете са толкова големи, че ако се допусне развитието на рак, изходът може да е фатален“, разказва проф. Мутафчийски.

Полипите на дебелото черво – симптоми, диагноза и лечение

Ранните профилактични прегледи са решаващи

Най-важното е младите хора в семейства, където има ранна смърт от рак на дебелото черво или медуларен карцином на щитовидната жлеза – на около 55 г., да свикнат от рано да ходят на профилактични прегледи. Фиброколоноскопията може да даде ценни сведения. „Наследствените полипи са много специфични като външен вид: цялото дебело черво е като осеяно с полипи, които са големи колкото оризово зърно. На 10 кв. см са разположени десетки от тях. Според броя им се определя и риска. Ако са единични полипи, рискът е 10%, при няколко е 20%, а при множествена полипоза скача над 80%. При единичните полипи по принцип няма генетични изменения, но при фамилните има“, коментира хирургът.

Операцията за премахване на дебелото черво е свързана с някои неудобства, но пък гарантира на пациента, че ще живее без рак в тази област. Първоначално ходенето по голяма нужда е около 10 пъти дневно, но постепенно пациентът сам може да го регулира до 3-4 пъти дневно. Ако ходи на работа, яде по-твърди храни и пие по-малко вода. В края на деня режимът е свободен.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -