вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниС микрохирургия спасяват от ампутация крака на пациент

С микрохирургия спасяват от ампутация крака на пациент

Сложна операция по реконструирането на липсващи меки тъкани извършиха специалистите от МБАЛ „Бургасмед“, съвместно с изтъкнатият реконструктивен хирург у нас доц. д-р Маргарита Кътева от УМБАЛ „Софиямед“. Операцията продължи 4 часа и е успешна.
„Пациентът постъпи при нас в добро състояние, но с изключително сериозен дефект на подбедрицата и инфекция, която беше обхванала тъканите и на коляното му.Наложи се да направим реконструкция с тъкани, взети от друго здраво място на тялото, за да покрием оголения костен апарат. За операцията поканихме доц. д-р Маргарита Кътева, ръководител на Клиника по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница „Софиямед“ и в съвместен екип успяхме да извършим операцията успешно. Всичко премина по план и се надяваме пациентът да се възстанови напълно“, коментира завеждащ отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Владимир Гецов.

Очаква се животоспасяващата за долния крайник на пациента операция да постигне окончателните си резултати до 10 дни. „Микрохирургията е в основата на най-модерните методи за присаждане на тъкани и органи. С осъществяването на трансплантация на тъкани с всяка една такава микрохирургична операция, каквито се правят на малко места у нас- в „Софиямед“, а вече и в „Бургасмед“, се допринася за развитието на тази високоспециализирана хирургия в цяла България. С откриването на центъра по реконструктивна хирургия в „Софиямед“ в началото на годината дадохме възможност на повече български специалисти да се „квалифицират“ в този специфичен вид хирургия и на повече български граждани да получат най-съвременното лечение.

В специализирания курс, който продължава и към момента се включиха 17 хирурзи, които работят в лечебни заведения от цяла България -Бургас, Велико Търново, Русе, Пловдив, Севлиево, Велико Търново, Ямбол, Смолян, Монтана“, коментира доц. Кътева. Тя ще преглежда в МБАЛ „Бургасмед“ всеки последен петък от месеца с предварително записване на тел. 0700 89 088.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -