понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПродължителна кашлица може да провокира херния

Продължителна кашлица може да провокира херния

Подутина в областта на слабините или около пъпа. Силна болка. Това са симптоми, които нерядко водят възрастни хора в спешния кабинет. Диагнозата е херния, за която може да има различни причини. Те се дължат на слабост на тъканите в областта на стомаха и корема. При по-възрастните проблемът често се получава вторично заради продължителна и силна кашлица или констипация (запек), които водят до увеличаване на коремното налягане.

Много от тези пациенти имат хронично белодробно заболяване. Тогава слабите точки в областта на ингвиналните канали (ингвинална херния), зоната около пъпа (херния на стомаха) или стар цикатрикс от предходна операция реагират и се получава проблемът. Става така и ако в следоперативния период пациентът не е спазвал необходимия режим – вдигал е тежко, имал е продължителна кашлица, запек и проблеми с уринирането. Това обясни д-р Свилен Петков, коремен хирург от ВМА.

Как се открива и лекува херния

панкреатит болка в коремаКонсервативно лечение се прилага само при пациенти, които не могат да бъдат оперирани поради тежки съпътстващи заболявания. Хернията се оперира, когато започне да нараства и да боли, когато е явно изявена, вижда се външно или е открита при преглед от лекар. Обикновено българският пациент е доста търпелив и търси помощ, когато хернията вече е много голяма. Херниите могат да се заклещят, стават доста болезнени и има риск от сериозни усложнения и дори фатален изход, ако не се вземат навременни мерки.

Решението за избора на най-подходящ оперативен метод е индивидуално, поясни д-р Петков. Има десетки варианти, макар че в крайна сметка се прави пластика. Целта на операцията е затваряне на дефекта в коремната стена – с или без платно, по класически или лапароскопски метод.

Проучванията и анализите при средностатистически пациенти, при които е извършена лапароскопска операция, показват по-слаба следоперативна болка в сравнение с отворената интервенция, липса на напрежение в областта на пластиката и по-бързо връщане към обичайната активност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Диафрагмалната херния боли като инфаркт, трябва операция 

Какви са причините за херния? 

Потенциалните предимства на лапароскопската процедура, обаче, трябва да бъдат преоценени, имайки предвид възможните недостатъци на метода, като риск от увреда на черво или на голям съд, необходимостта от въвеждане в обща анестезия и по-високата цена на метода във връзка с по-скъпото оборудване и консумативи.

Конвенционалната операция може да бъде извършена и под локална анестезия и в амбулаторни условия, рискът от вътрекоремни усложнения е минимален и цената на процедурата е по-ниска. По-голямата част от рандомизираните клинични проучвания, насочени към оценка на лапароскопската интервенция, показват съпоставима честота на рецидивите при лапароскопската и конвенционалната tension free техника (оперативна техника без напрежение, с имплантиране на полипропиленова мрежа).

Лапароскопска или отворена операция

хирургияМоже би най-важният елемент в подбора на пациенти за лапароскопска или за отворена техника, не са особеностите на пациента, а уменията на хирурга. Лапароскопската херниоластика технически представлява по-голямо предизвикателство от обикновената отворена техника. Определени типове херния (като например рецидивиращите, двустранните или усложнените по друга причина) са особено подходящи за лапароскопска интервенция.

Противопоказания за извършването на този тип подход са наличието на вътрекоремна инфекция или на коагулопатия. Сред относителните противопоказания са: вътрекоремните сраствания от предишни интервенции, наличието на асцит, както и тежки съпътстващи заболявания (свързани с повишен риск при обща анестезия). Тези пациенти са показани по-скоро за извършване на конвенционална операция под локална или регионална анестезия.

След първоначалния ентусиазъм и масово приложение на лапароскопската ингвинална херниопластика през последните години се отчита отлив от тази методика. Тя се провежда под обща анестезия, заради необходимостта от миорелаксация и създаването на пневмо-перитонеум. Мускулите трябва да бъдат релаксирани, а пациентът приспан и обдишван изкуствено, за да се създаде пространство за работа като коремът се раздува с въглероден двуокис.

Предимство е, че хирургът наблюдава оперативното поле на монитор с увеличение 6-8 до 10 пъти. Виждат се реално повече подробности, отколкото при отворената хирургия. Често достъпът е по-добър в сравнение с отворената хирургия, особено при лечението на диафрагмалната херния, но както при всяка операция има риск от усложнения, което може да наложи конверсия и преминаване към отворена хирургия.

За коригиране на дефекта на коремната стена се използват платна. Има голямо разнообразие на платна като медицински изделия, казва д-р Свилен Петков (на снимката по-долу), който рутинно оперира пациенти с различни видове херния. Индустрията непрекъснато предлага нови решения. Има самозалепващ вариант, при който платното е с миниатюрни кукички, които буквално прилепват върху тъканите подобно на лепящите шивашки ленти. Шиенето е символично.

Защо се налага използването на платно?д-р Свилен Петков

Ако се работи със собствените тъкани на пациента, те трябва да се мобилизират, захванат и зашият, за да се затвори дефекта на коремната стена. Тогава обаче се усеща напрежение, болка и дърпане в по-голяма степен, а с времето тъканите се отпускат и хернията може да рецидивира. Опитът на специалистите в коремната хирургия показва, че е много по-добре да се използва синтетичен материал – платно, което позволява затварянето на дефекта, без да се налага да се мобилизират собствените тъкани.

Образуващата се фиброзна плочка е надеждна преграда и рецидивите са по-редки. За съжаление, здравната каса не поема този консуматив и се налага пациентите сами да го заплащат. Възстановяването е по-бързо при методиката „без напрежение“. Болката е по-малко, комфортът е по-добър, иначе ефектът е един и същ. Важното е хирургът да направи добре операцията, да не допусне усложнения като кървене, нагнояване и др.

Престоят в болница след операция е кратък

Обикновено пациентът се изписва на следващия ден при пъпна, феморална, ингвинална или малка вентрална херния. При следоперативните хернии престоят е по-дълъг. Този тип хирургия се нарича еднодневна хирургия, защото не налага продължителен престой в лечебното заведение.

В първите дни преди всичко трябва да се ограничават движенията. Иначе има риск да се увеличи отокът на тъканите, а оттам и болката. Не бива да се вдига тежко, да се ядат храни, които подуват корема като грах, боб, леща или зеле. Също и да не се допуска кашлица и запек. Рецидивите при хернии в Клиниката по коремна хирургия на ВМА се срещат рядко. Зависи от качеството на извършената операция. Полагат се грижи раната да зарасне без усложнения.

Понякога пациентите идват прекалено късно със занемарени хернии – при един от тях тя слизаше под коляното. Човекът можеше да седне на нея, пояснява д-р Петков. По-голямата част от червата му беше в херниалния сак. Наложи се да правим резекция на дебелото черво през херниалния сак. При други пациенти има натрупани една-две несполучливи интервенции. Преди години имах пациент, на когото бях третият хирург. Две-три пластики променят сериозно анатомията на коремната стена и тогава като последно средство на избор се прави лапароскопска херниопластика. Дефектът се затваря с платно поставено отвътре на коремната стена. При обикновената херниопластика с платно то се поставя отвън, под кожата и подкожието върху напречната фасция и мускулите на коремната стена.

Има ли особености при мъжете и жените

При възрастните над 60 г. честотата на херниите нараства, особено при хората с по-изразена слабост на съединителната тъкан. В рисковата група попадат хора, които вече имат разширени вени, хемороиди или плоскостъпие.

Ингвиналните хернии са по-чести при мъжете, а при жените по-често се срещат феморалните хернии поради конструкцията на таза. При следоперативните хернии честотата е съпоставима при двата пола. Пъпните хернии са по-чести при жените, те обикновено се проявяват след бременност. Симптоматичните пъпни хернии са вследствие на разширен пъпен пръстен като проява на повишено коремно налягане – например при цироза с асцит. Ако причината е бременност, практиката е да се изчака раждането и след това да се пристъпи към операция.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -