вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРазлични вируси могат да причинят артрит

Различни вируси могат да причинят артрит

Различни вируси могат да причинят артрит при директна инфекция на клетките в стаената мембрана, или образуване на имунни комплекси и реактивен артрит, и васкулит, когато инфекцията е извън ставите. За това алармират ревматолози и вирусолози.

Най-честите артритогенни вируси в Европа и Северна Америка са парвовирус В19, рубеола и хепатит В и С, докато вирусите, пренасяни чрез комари, причиняват епидемии от полиартрит в Африка, Западния Пасифик и Южна Америка. Това пояснява д-р Лъчезар Маринчев, ревматолог в болница „Софиямед“. Повечето от артритите причинени от вируси са остри и преходни, които обикновено се придружават от треска, различни кожни прояви, нарушения в кръвотворната система и други клинични прояви (като инфекцията с парвовирус В19).

„Хроничният полиартрит, наподобяващ ревматоиден артрит например се появява при възрастни индивиди с хроничен хепатит В и С, а също и при някои други инфекции, допълва д-р Маринчев. Парвовирус В19 например, е един от вирусите, които са отговорен за голям брой клинични прояви, включващи инфекциозен еритем, т.нар. пета болест при децата, която се проявява с висока температура и обрив по лицето. „Инфекцията с парвовирус В19 по време на бременност води до хидропс на фетуса. При възрастните, инфекцията може да доведе до апластична анемия, обикновено у имунокомпрометирани индивиди.

Ревматичните прояви са изразени в ранните стадии и наподобяват ревматоиден артрит с изразена сутрешна скованост. Отокът на ставите се среща рядко и е леко изразен. Интересно е, че ставните прояви при децата са редки“, коментира д-р Маринчев.Той уточнява, че инфекцията с парвовируса може да доведе и до други автоимунни нарушения, като васкулит, синдром на Сьогрен, миозит (възпаление на мускулите) и склеродермия. При склеродермия парвовирус В19 е изолиран от костния мозък и кожни биопсии, което показва възможна причина на заболяването.

Артритът при болни с хепатит В може да се прояви в две различни форми: като остър преходен артрит, подобен на ревматоидния през ранната фаза на острия хепатит В и като артрит, придружаващ хепатит В-свързания васкулит, т.нар. възлест полиартерит. Други симптоми включват обрив, повишена температура, отпадналост, мускулни болки.

Не се налага лечение на този артрит, тъй като той отзвучава спонтанно след 2-3 седмици. Свързаният с хепатит В васкулит (възлест полиартерит) се появява обикновено през първите 6 месеца след острата хепатит В вирусна инфекция. Мускуло-скелетните прояви са ставни и мускулни болки (в около 50%) и лек артрит на коленни, глезенни и киткови стави. Този вид васкулит се лекува с кортикостероиди и цитостатици в тежките случаи) и противовирусна терапия“, уточнява ревматологът.

През последните няколко години се обръща внимание на ревматичните прояви, свързани и с т.нар. алфа-вируси, които се пренасят чрез комари (чикунгуня вирусна инфекция и др.), които вече не са ограничени само в тропическите страни, но и в Европа (Севрозападна Италия), САЩ, Индия, Сингапур.

Клиничните прояви включват:

Ранна фаза (1 до 10 дни) – преходен симетричен полиартрит (китки, пръсти, глезени), гръбначна болка, повишена температура, обрив, конюнктивит, понижение на левкоцити и тромбоцити, повишаване на чернодробните ензими (АСАТ и АЛАТ). Късна фаза (над 10 дни) – артрит на ставите на ръцете, продължаващ до 6 месеца. „При съмнение за каквото и да е ревматологично заболяване и причината за неговите симптоми и развитие съветвам пациентите да се обръщат незабавно към компетентен специалист за диагностично уточняване.

При артрит и артралгия с неясна причина трябва активно да се търси. Лабораторното й доказване изисква съответните изследвания. ДКЦ „Софиямед“ разполага със специализирана лаборатория, апаратура от последно поколение и капацитет за бърза и специфична диагностика на различни вируси“, съветва д-р Маринчев.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. Симптомы заболевания отличаются в зависимости от вируса, ставшего причиной болезни суставов. Признаки по-разному проявляются на пациентах разного возраста и пола. Дети острее переносят воспалительный процесс, не всегда могут объяснить своё состояние, что затрудняет постановку диагноза. В случаях появления инфекционного артрита у детей , от родителей зависит, насколько быстро будет оказана медицинская помощь. Важно не проигнорировать симптомы заболевания и вовремя обратиться к врачу.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -