сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНад 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не...

Над 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не знаят

Един от четирима, заразени с хепатит С, рискува да развие цироза, ако не се лекува. Това съобщи проф. Крум Кацаров, Началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА, на семинар с лекари, където се обсъждаха новите терапии при заболяването. Вече не е проблем да излекуваме хепатит С, проблемът е да се диагностицират рано пациентите, допълни той.

80-90% от пациентите изобщо не знаят, че са преболедували хепатит С, тъй като са липсвали видими признаци като пожълтяване. Нямало е повод да се изследват, живеят на бързи обороти както останалите. В даден момент се стига до декомпенсация, открива се цироза или хепатоцелуларен карцином.

Заради нелекуван хепатит С у нас има близо 25 000 потенциални пациенти с цироза. В някои от най-тежките случаи се стига до трансплантация на черен дроб. Ако пациентът е диагностициран навреме и лекуван, това спестява около 100 000 лв. на държавата като разходи за трансплантация и съпътстващото лечение. Трудно е да се изразят в пари страданията на пациентите, които често са в активна възраст.

Лечението на хепатит С се смята за решен проблем

Новите медикаменти позволяват да се постигне 95% ерадикация на заболяването (освобождаване от вируса). Сведенията са от последни проучвания, но и в клиничната практика също се наблюдават подобни резултати. Съвременната медицина смята хепатит С за решен проблем, допълва специалистът.

Хепатит С се предава главно по кръвен път. Няма истинско епидемиологично проучване. Ако се приеме, че честотата у нас е около 1,5% от населението, това прави към 110 000 заразени с хепатит С. „Откриваме едва 3-5% от пациентите, от тях половината ги лекуваме с пегилиран интерферон и рибавирин. С новите режими ще излекуваме около 5% от тях“, казва проф. Кацаров.

В България диагнозата обикновено се поставя случайно, или едва когато са се появили усложнения като цироза. Няма национална програма, която да обхване рисковите групи. Въпреки напредъка на медицината и успехите с новите терапии при хепатит С, те могат да се прилагат при цирозите само в ранните стадии. Това означава, когато биопсията е с данни за нискостепенна цироза, но без декомпенсация.

Как да разберем кои са най-застрашени от хепатит С

По света има ясни дефиниции които са най-рисковите групи за хепатит С. На първо място това са хората, които приемат венозно наркотици, а също така и хомосексуалистите. Повишен е рискът и при пациентите на диализа. При тях обаче има и положителна промяна, тъй като на повечето места се работи с по-добра апаратура за хемодиализа. При нея опасността не е чак толкова голяма от пренасяне на инфекцията. Рискът от хепатит С при поставяне на татуировка или някои други леки манипулации е нищожен, освен ако не се правят в много нехигиенични условия.

При пациенти едновременно с хепатит С и бъбречна недостатъчност може да се прилага нов комбиниран медикамент срещу хепатит С. Това е ново лекарство, което беше дадено като първа линия на терапия. Мога да кажа, че НЗОК създаде много добра организация за лечението на пациентите с хепатит С. Постигнахме споразумение от 1 март 207 г. да паднат ограниченията – т. нар. приоритетни групи. Ние сме единствената източноевропейска страна, в която има пълен достъп до необходимата терапия, подчерта проф. Кацаров.

Когато фиброзата е развита, прогнозата е индивидуална

Диагностициран навреме с хепатит С, сега пациентът има много големи шансове да се излекува от вируса с новите терапии. Каква е прогнозата, зависи от индивидуалния случай. Когато няма фиброза, изгледите са много добри. Друго е терапевтичното поведение, ако фиброзата вече се е развила. От един момент нататък дори вирусът на хепатит С да бъде премахнат, цирозата се задълбочава и може да доведе до влошаване на състоянието на пациента.

Няма ясна концепция как ще се контролират тези пациенти. Приели сме, че веднъж годишно ще ги проверяваме на ехограф, но реално не е много ясно какво се случва при цирозите, коментира още специалистът.

Всички пациенти с хепатит С подлежат на лечение, каза от своя страна проф. Константин Чернев. При вземането на решение играе роля тежестта на чернодробното увреждане, а от друга – генотипът. Новите терапевтични режими търсят освен мощност на ефекта от терапията и пангенотипност – тоест ориентирани са спрямо подвидовете на хепатита. Тогава възможността за създаване на резистентност е много по-ниска. Терапевтичните курсове са по-кратки. Траен вирусологичен отговор при пациентите – 96-100%, който може да бъде постигнат за 12 седмици.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -