Лекари не пращали за изследване болни от хепатит С дори при ясни симптоми

PRINT
хепатит черен дроб

Не само пациентите, но и личните лекари не знаят достатъчно за хепатит С, за да насочват хората навреме към изследване. Това става ясно от ново проучване на Световният хепатитен алианс, публикувано днес за първи път. В него са анкетирани хора, които се лекуват от хепатит C.

Картината е доста тревожна. Ниската информираност както сред пациентите, така и след медиците, си остава основно предизвикателство. Едва 42% от пациентите са знаели какво е хепатит C преди им бъде поставена тази диагноза. 19%, едва един от петима, са били насочени към изследване за хепатит C, въпреки че са съобщили за симптоми на заболяването пред лекар. Само 27% от пациентите заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили толкова информация, колкото им е била нужна.

Хепатит С е сериозна инфекция, която се предава по кръвен път. Дълги години може да остане незабелязана, но в даден момент да се стигне до усложнения като цироза или рак на черния дроб. В проучването болните признават, че хепатит C има много силно влияние върху живота на хората (26,4%).  Над 1/3 от анкетираните казват, че хепатит C има от средно до много силно влияние върху емоционалния им живот. 21,4% заявяват, че заболяването има много силно влияние върху психическото и душевно здраве на пациента.

Други обезпокоителни данни сочат, че едва 2% от отговорилите са били информирани за заболяването чрез държавни кампании. Само 12% са получили информация от пациентски организации, 20% от личния си лекар, а 44 на сто – от медиите. Изследването е проведено в рамките на глобално проучване на Световния хепатитен алианс и обхваща почти 4000 души с хепатит С. В България в анкетата са участвали 145 пациенти.

Добрата новина е, че от 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от хепатит C и са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ, ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Данните от проучването обаче идват, за да покажат, че имаме още много работа в посока подобряване информираността и достъпа до профилактични изследвания за заболяването, коментира д-р Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“.

Пълното проучване можете да намерите тук:

HCV Quest Bulgaria (BG)

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Лекари не пращали за изследване болни от хепатит С дори при ясни симптоми беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *