Откриха как хепатитът прониква в клетките на черния дроб

PRINT
хепатит черния дроб цироза симптоми

Вирусът на хепатит притежава механизъм, с чито помощ прониква в клетките на черния дроб (на снимката). Това установили учени от университета на Южна Калифорния, цитирани от Medical News Today. В първите стадии на инфекцията вирусът се присъединява към рецепторите на повърхността на клетките в черния дроб и активира протеините PI3K и AKT.

Те контролират растежа на клетките и метаболизма. По този начин вирусът прониква в клетките на черния дроб.

От този момента физиологията на тези от тях, които са заразени, се променя. При това човекът може да е носител на вируса, без да подозира за патологичните промени, които го заплашват не само с цироза и чернодробна недостатъчност, но и с рак. Всеки пети заразен стига до необходимост от присаждане на черен дроб, а около 5% от болните образуват тумори до 20-30 г. по-късно.

Учените искат да изяснят как именно активирането на химическите пътища на проетините PI3K и AKT отварят вратите за вируса. Те обаче са категорични, че въздействието на медикаменти върху белтъците е нов подход за лечението на вируса.

Свързани теми: Хепатит С от Африка мори българите

Здравен индекс сочи, че сме зле в лечението на хепатита

Нова апаратура във ВМА изследва за 25 вируса едновременно

Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха как хепатитът прониква в клетките на черния дроб беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *