събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПричината за деменция може да e болест на черния дроб

Причината за деменция може да e болест на черния дроб

Истинската причина за деменцията може да е свързана с увреждане на черния дроб, поне при някои пациенти. Това става ясно от ново проучване. Експертите излизат с препоръка да се обърне внимание на черния дроб при пациенти с деменция. Около 10% от хората с това заболяване, което влошава паметта, са имали резултати, които се дължат на чернодробна фиброза.

Чернодробната енцефалопатия и цирозата са потенциално пренебрегвана причина за деменция, макар че са лечими, казват учените. Напредналото чернодробно заболяване може лесно да бъде пропуснато, ако пациентите нямат очевидните признаци на цироза като асцит или кървене от варици на хранопровода.

Ако лекарите имат предвид връзката между черния дроб и влошаването на паметта, могат да направят оценка за фиброза 4. Тя се изчислява лесно от възрастта, броя на тромбоцитите и трансаминазите.

Пациентите често не се сещат или не желаят да споделят, че страдат от хроничен хепатит или злоупотребяват с алкохол. Други пък имат омазнен черен дроб (стеатоза), който също дълго време не дава никакви симптоми.

Черният дроб губи способност да чисти кръвта от вредни вещества

Независимо от първопричината, черният дроб постепенно губи способността си да чисти кръвта от вредни вещества. Така от червата те често попадат  в кръвоносната система през порталната вена. Увеличаването на амоняка по-специално може да доведе до когнитивни нарушения на ранен етап. Случва се много преди да се появят проблеми с фината моторика или типичната миризма (foetor hepaticus). Тази миризма се описва като смесица от развалено яйце и чесън. Други пък я описват като сладникава.

Хепатологът Баджай анализира данни от 177 422 американски ветерани, които са били диагностицирани с деменция, но не и с чернодробна цироза между 2009 и 2019 г. След това той определя оценката за фиброза 4.

При 10,3% от пациентите стойността е над 2,67, което може да е знак, че имат чернодробно заболяване. При 5,3% оценката дори се е повишила до над 3,25, което прави подозренията още по-сериозни.

Високите стойности изискват допълнителни изследвания

Чернодробното заболяване не може да бъде диагностицирано само с фиброза 4 оценка. Високите стойности обаче изискват допълнителни изследвания. Досега обаче на връзката между деменцията и болеситте на черния дроб не се обръща достатъчно внимание.

В ранните стадии на чернодробната енцефалопатия има ефективни методи за лечение. Често е възможно да се постигне подобрение с курс от антибиотици. Лекарствата намаляват токсините, отделяни от определени бактерии по време на храносмилането. Laxativum Lactulose, синтетична захар, потиска бактериите, произвеждащи амоняк в червата.

Източник: JAMA Network Open (2024; DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.53965)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -