четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаШест признака на алкохолизма

Шест признака на алкохолизма

Много хора знаят, че пият повече от нормалното, смятат обаче, че алкохолик се става, само ако се напиваш редовно. Алкохолизмът се подценява като опасност, сочи проучване в Германия. В България, където толерантността спрямо редовната употреба на концентрати е доста по-голяма, проблемът вероятно е доста по-сериозен.

алкохолик алкохолизъмРедовното напиване повишава риска от пристрастяване към алкохола, в повечето случаи обаче алкохолизмът се развива с бавно и постепенно повишаване на дневната доза, казва Михаела Гьоке от Федералната централа за здравно образование в Германия.

Няма безрискова употреба на алкохол, подчертава тя. На всеки 7 минути в Германия умира по един човек заради алкохола или заради комбинацията алкохол плюс цигари. Пристрастяването към чашката води до многобройни акутни и хронични здравословни проблеми, психосоциални смущения.

Къде е границата на безопасната консумация на алкохол?

По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е 12 г чист алкохол дневно при жените и 24 г при мъжете. В 300 мл бира например се съдържат 13 г чист алкохол, а в 200 мл чаша вино – 16 г. СЗО дефинира шест признака, които издават алкохолната зависимост. Ако три от тях се наблюдават в продължение на поне един месец, може да се говори за опасно пристрастяване.

Към признаците спадат:

  • принудителното желание да се консумира алкохол;
  • недостатъчен контрол върху количествата;
  • началото и края на пиенето;
  • физически симптоми, ако човекът бъде лишен от дозата му;
  • трябва да се пият все по-големи дози;
  • пренебрегват се задълженията към семейство, приятели и дори работата.

Развива се толерантност към алкохола – трябва да се пие все повече, за да се запази същия ефект. Типично за една зависимост е също така пренебрегването на другите интереси в полза на алкохола и продължаващо пиене въпреки здравословните и социални последици.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -