вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЦироза - симптоми, лечение и препоръки за хранене

Цироза – симптоми, лечение и препоръки за хранене

Цирозата на черния дроб е заболяване, при което здравата тъкан се трансформира в съединителна тъкан, подобна на тази при белезите. Черният дроб на практика се свива и все по-зле изпълнява многобройните и важни задачи в организма.

Симптомите при цироза могат да са разнообразни. Някои от тях са неспецифични:

Други са свързани по-пряко с работата на черния дроб:

зачервени длани и ходила, сърбеж, пожълтяване на кожата и бялата дерма в окото и др.

Причини за възникване на заболяването

алкохолик алкохолизъм
Редовнит прием на алкохол години наред може да причини увреждане на черния дроб.

Тя се появява най-вече поради злоупотреба с алкохол или пък е предизвикана от вируса на хепатит В, С. Понякога е свързана с други заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, сърцето, метаболитни заболявания, а също лекарства или токсини.

Прогресията на увреждането на чернодробната тъкан води до намаляване на нейната функционалност. В даден момент черният дроб вече не може да изпълнява адекватно ролята си на централен метаболитен орган, а сривът на всички чернодробни функции (остра чернодробна недостатъчност) причинява смъртта на пациента.

Специфични симптоми 

Цирозата на черния дроб на по-късен етап се свързва със специфични признаци на увреждане на черния дроб: черният дроб може да бъде увеличен или свит, груб или сгънат от фиброзната (подобна на белезите тъкан). По-голямата част от пациентите имат също и увеличен далак. Едновременното уголемяване на далака и на черния дроб се нарича хепатоспленомегалия.

Други признаци на чернодробна цироза са така наречените признаци на чернодробна мембрана:

 • Пожълтяване на дермата на очите и кожата (жълтеница = жълтеница);
 • „Вакуларен паяк“ (Spider naevi): малки, видими съдове, които се разпространяват във формата на звезда или паяк (особено на лицето и на деколтето);
 • Зачервяване на дланите (палмарна еритема) и на ходилата (плантарна еритема);
 • Вал на устата (болезнени пукнатини в ъглите на устата) и „лакирани“ устни (червени лъскави устни);
 • Сърбеж.

Може да се появят и хормонални нарушения, например на женските полови хормони (естрогени), които не се образуват правилно.

Това може да предизвика следните симптоми:

 • При мъжете: развитие на гърдите, загуба на окосмяването по коремя, свиване на тестисите, загуба на сексуално желание или потентност.
 • При жените: липса или нередовна менструация.

Колко дълго се живее с цироза

безплатни прегледи

Колко дълго ще живеят болните,  зависи на първо място от тежестта и стадия на заболяването, от това, доколко вече черният дроб е увреден. Възникнали поради цирозата последващи заболявания също оказват влияние.

Тежестта се определя по специална скала с точки – Child-Pugh-Score. Това помага на лекарите да оценят работата на черния дроб. Според броя точки заболяването се дели на три основни стадия: Child A, Child B oder Child C. Определянето на стадия плюс данните от статистиката дават основание да се прецени доколко вероятно е пациентът да оживее през следващите 2 години.

 • В началния стадий А почти всички болни са живи в края на втората година след диагнозата.
 • При цироза в краен стадий С само 35 от 100 пациенти живеят повече от една година.

Как протича болестта

Протичането на цирозата зависи от първопричината, стадия и степента на увреждане на черния дроб. Също и от навременното започване на лечение. Без промяна в начина на живот и лекарства функцията на черния дроб непрекъснато отслабва. Напредналите стадии  може освен това да причинят различни усложнения като:

 • Проблеми с обмяната на веществата;
 • Събиране на течност в корема – асцит;
 • Кървене в храносмилателната област – най-често от разширени вени на хранопровода (варици на езофагуса);
 • Мозъчно заболяване (хепатитна енцефалопатия), тъй като черният дроб не успява да пречисти токсините.

Цирозата може да причини също така рак на черния дроб и да се стигне до отказ на този орган. В тежките случаи промените в чернодробната тъкан са толкова напреднали, че дробът не може да изпълнява повече своята функция.

Лечение на цироза

хапче лекарства медикаменти

Цирозата на черния дроб е нелечима болест. Ранното започване на терапия обаче може да предотврати прогресията на заболяването и възникването на допълнителни заболявания, свързани с него.

Най-важното е самият пациент да се откаже от алкохола. Ако страда от омазнен черен дроб, трябва да отслабне и да избягва всички храни, вещества, които вредят на органа.

Друга важна част от терапията е диетата. Постигането на оптимално телесно тегло и приемът на важни хранителни вещества оказват съществено значение за удължаване на живота при болните.

Изборът на допълнителна лекарствена терапия зависи от първопричината за цирозата.

Ако тя е обусловена от омазнен черен дроб, наложителни са отслабване и редовно физическо натоварване.

При хепатит В или С се предписват определени медикаменти според типа на вируса. Те потискат размножаването на вирусите.

При хематохроматоза – наследствена болест с увеличено натрупване на желязо в организма, се предприемат мерки за нормализирането на стойностите му. Обикновено това става чрез кръвопускане.

При Болест на Уилсън (Morbus Wilson), където пък има натрупване на мед в тялото, се дава лекарство за понижаване на нивата му. Помага лекарството D-Penicillamin, което се свързва с излишната мед и чрез урината тя се изхвърля.

При най-тежките случаи на цироза единственият изход е трансплантация на черен дроб. В България първата стъпка е вписването на пациента в листата на чакащите към Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Хранене при цироза

диета за отслабване пречистване

Заболяването повишава нуждата от протеини и от допълнителна енергия на тялото. В същото време организмът не може да усвои правилно хранителните вещества, които приемаме с ястията. За съжаление повечето пациенти не чувстват апетит и страдат от гадене.

Поради всички тези причини много от тях имат дефицити на важни вещества със сериозни последици. Тялото отслабва още повече, а очакванията за продължителност на живота намаляват.

Целта на диетата при цироза е да се състави такова меню, което да предлага възможно повече белтъчини и калории.

Дневните калорийни нужди се изчисляват на около 35-40 ккал на 1 кг телесно тегло. Тоест човек, който тежи 70 кг, се нуждае дневно от 2450 до 2800 ккал.

Пациентите имат нужта от средно 1-1,2 грама белтъчини на 1 кг телесно тегло. При същото тегло – 70 кг, са нужни около 70-84 г чист протеин дневно. Важни са и източниците на белтъчини. Препоръчват се:

 • Соя;
 • Тофу;
 • Житни култури;
 • Варива (боб, грах, нахут и др.);
 • Зеленчуци.

В тях се съдържат определени аминокиселини, които са по-малко натоварващи за черния дроб в сравнение с тези, съдържащи се в месото, яйцата или рибата.

Хранителни добавки, подходящи при цироза

За пациентите, които вече не могат да приемат нормална храна, има специални висококалорични хранителни добавки. В тях има високо съдържание на желаните аминокиселини (VKAS: Isoleucin, Leucin, Lysin, Valin) и ниско съдържание на ароматни аминокиселини (фениламин, тирозин, триптофан). В практиката тези препарати са доказали, че действат по-добре на белтъчния баланс в организма, ако се приемат късно вечер или нощем.

Друга важна препоръка към болните с цироза е много да внимават със солта. Тя се свързва с водата в тялото и така допринася за образуване на отоци. Подуването на определени места по тялото е често срещано оплакване при цироза. Максималната дневна доза сол е 5 г – това е непълна чаена лъжичка. Съблюдавайте и скритата сол в готови ястия, колбаси и т.н.

Признаци за настъпили усложнения

При напреднала цироза черният дроб вече не може да компенсира голямата загуба на функционални клетки. Тази декомпенсирана цироза може да причини различни усложнения:

 • Асцит (натрупване на течност в белиядроб);
 • Портална хипертония;
 • Хепатоцелуларен рак;
 • Свързани с болест на мозъка (енцефалопатия);
 • Разширени вени на хранопровода (варици).

Асцитът често се появява при цироза в напреднал стадий. Натрупването на течност в белия дроб води до нарастване на обиколката на талията. Коремът видимо се увеличава. Ако в легнало положения тази течност оказва натиска върху диафрагмата, може да има и проблеми с дишането.

Портална хипертония: порталната вена събира кръвта от различни коремните органи (стомах, черва, далак и т.н.) и я отвежда до черния дроб. При пациенти с цироза, тази кръв може да се застоява поради липсата на достатъчно функционална тъкан на черния дроб, която да я поеме. Тогава налягането в тази портална вена се повишава. Тя също има възможни последици: разширени вени в хранопровода (езофагеални варици) или в стомаха, които се пукат и причиняват опасно кървене.

Рак на черния дроб: при тумор, който засяга клетките хепатоцити, може да се усети болезненост в горната дясна част на корема. Невинаги обаче се появят оплаквания. Затова всички пациенти с цироза профилактично се изследват и за хепатоцелуларен карцином.

Чернодробната енцефалопатия е едно от основните усложнение при цироза

Около 70 на сто от тези пациенти показват признаци на нарушение на метаболизма на мозъка. Това се дължи главно на токсините в кръвта като амоняк, понеже черният дроб не може да изпълнява както трябва функцията си на детоксикация.

В зависимост от симптомите чернодробната енцефалопатия се дели на четири етапа:

Етап 1: Пациентите са малко по-сънливи, малко бавни в отговорите си и лесно се объркват. Може да се появят промени в настроението, лоша концентрация и неясен говор.

Етап 2: Изразена сънливост. В допълнение, пациентите са отпуснати, апатични, имат тремор (треперещи ръце) и походката им се променя.

Етап 3: Болните спят много, но може да бъдат събудени. Възбудимост, агресивност и промени в електрическата активност на мозъка (ЕЕГ промени) са други признаци на този етап.

Етап 4: Постепенният отказ на черния дроб кара пациентите да изпадат в кома (чернодробна кома). Не реагират на болка, нямат почти никакви рефлекси и въздухът, който издишват, има типичен сладникав мирис (Foetor hepaticus).

Автор Ина Димитрова

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -