3/4 от случаите на рак на черния дроб възникват след цироза

PRINT
разтоварване на черния дроб

Чернодробната цироза е крайният изход на всички хронични чернодробни заболявания. Към нея се присъединява и първичният рак на черния дроб, който в 70-75 % възниква на базата на чернодробна цироза. Най-честите заболявания, които водят до цироза, са хроничният вирусен хепатит в или С, алкохолните увреждания и неалкохолният стеатохепатит.

Причини за възникване на заболяването

По-редки причини за възникване на заболяването са автоимунният хепатит, първичният склерозиращ холанзит, някои вродени заболявания като болестта на Уилсън, хемохроматоза и др. Различните причини действат специфично и по разнообразен начин, но всички те водят до чернодробна цироза.

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

По същество анатомично чернодробната цироза представлява промяна в архитектониката (структурата) на черния дроб с развитие на чернодробна фиброза и реганераторни възли, които причиняват промяна в кръвообращението на черния дроб. С прогресиране на заболяването се развива портална хипертония, която увеличава налягането в съдовете, кръвоснабдяващи черния дроб.

Това води до промени в кръвообращението в коремната кухина, като в някои органи се развиват разширени съдове наречени варици. Най-типичното място за тяхната поява са хранопроводът и стомахът. По-рядко се намират в дванадесетопръстника и дебелото черво.

Кое пази и кое разболява черния дроб

Увредената функция на черния дроб и повишеното портално налягане водят до събирането на течност в коремната кухина наречена асцит. Появата й променя целия ход на чернодробната цироза. Поради това заболяването се разделя на два големи клинични стадия – стадий на компенсирана цироза, при който няма асцит в коремната кухина и стадий на декомпенсирана цироза, при който се появява течност в корема.

Цирозата протича в два стадия

черен дроб

Снимка: Майо Клиник

Разделянето на клиничния ход на цирозата на тези два стадия е много важно, тъй като първият – на компенсация, остава незабележим за висок процент от пациентите и те не знаят, че са тежко болни в продължение на 10-12 г. Стадият на декомпенсирана цироза с асцит е свързан също с проградиентното развитие, като заболяването започва да напредва по-бързо. В този стадий и понякога дори при съвсем правилно лечение се появяват сериозни усложнения – инфекции, спонтанен бактериален перитонит, хепаторенален синдром, жълтеница.

Всички тези усложнения имат характерни симптоми, лабораторни промени и изискват специализирано диагностициране, откриване на време и специфично лечение. Това определя бъдещето на пациентите с чернодробна цироза и асцит. Като цяло чернодробната цироза протича доста коварно, като стадият на компенсирана чернодробна цироза показва, че целият проблем с хроничните чернодробни заболявания стои като подводната част на айсберг. Научните прогнози показват, че той ще нараства поради важността от внимателното скриниране и от самото лечение, особено това, което е застрашено, и търсенето на компетентна помощ от специалисти.

Хепатит В и С могат трайно да увредят дроба

хепатит черен дробРисковете от заразяване с хепатит В и С са различни, но инфекциите се предават по кръвен път, полов път, татуировки, пиърсинг, употреба на едни и същи тоалетни принадлежности в семейството, особено при хепатит В. Съществува ваксина срещу хепатит В, като младите хора до 20 години би трябвало да са имунизирани след раждането.

Моята препоръка към всички тях, както и към хората на средна възраст, е периодично, през няколко години да проверяват дали са инфектирани с вирус В и С чрез изследване на съответните маркери. Тези скринингови проучвания са скъпи, но се извършват в почти всички лаборатории в България. Проблемът с алкохола като фактор на увреждане на черния дроб е от изключително важно значение, тъй като появата на чернодробното увреждане зависи от количеството и системната му употреба.

Всекидневната употреба на алкохол също е рисков фактор

Честата консумация на алкохол в средно големи количества крие риск за възникване на чернодробно увреждане, особено при жени и предразположени към такова увреждане пациенти. Поради това всички, които имат навика на системна алкохолна употреба независимо, че не влизат в никакъв случай в представите за хроничен алкохолизъм, би трябвало също периодично да се изследват през 2-3 години чрез проследяване на класическите чернодробни ензими, които показват чернодробното увреждане.

Предизвикателства пред лечението

Лечението на напредналата чернодробна цироза с асцит е трудно. То изисква много усилия от пациентите и лекарите – системно приемане на медикаменти, като окуражаващият момент, който се обсъжда през последните години, е че започването на лечението и правилното му провеждане води до известно спиране на развитието на заболяването, даже и до връщането му назад.

Науката работи много упорито в различните аспекти на диагностиката и борбата с чернодробните заболявания, като се очаква 8 най-скоро време утвърждаване на ваксина срещу хепатит С, на нови медикаменти за борба с чернодробната фиброза и хроничните хепатити В и С.

Проф. Константин Чернев

 

Проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести, началник на клиника в болница „Софиямед“

[Общо: 7    Средно: 3.7/5]
3/4 от случаите на рак на черния дроб възникват след цироза беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *