вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение3/4 от случаите на рак на черния дроб възникват след цироза

3/4 от случаите на рак на черния дроб възникват след цироза

Чернодробната цироза е крайният изход на всички хронични чернодробни заболявания. Към нея се присъединява и първичният рак на черния дроб, който в 70-75 % възниква на базата на чернодробна цироза. Най-честите заболявания, които водят до цироза, са хроничният вирусен хепатит в или С, алкохолните увреждания и неалкохолният стеатохепатит.

Причини за възникване на заболяването

По-редки причини за възникване на заболяването са автоимунният хепатит, първичният склерозиращ холанзит, някои вродени заболявания като болестта на Уилсън, хемохроматоза и др. Различните причини действат специфично и по разнообразен начин, но всички те водят до чернодробна цироза.

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

По същество анатомично чернодробната цироза представлява промяна в архитектониката (структурата) на черния дроб с развитие на чернодробна фиброза и реганераторни възли, които причиняват промяна в кръвообращението на черния дроб. С прогресиране на заболяването се развива портална хипертония, която увеличава налягането в съдовете, кръвоснабдяващи черния дроб.

Това води до промени в кръвообращението в коремната кухина, като в някои органи се развиват разширени съдове наречени варици. Най-типичното място за тяхната поява са хранопроводът и стомахът. По-рядко се намират в дванадесетопръстника и дебелото черво.

Кое пази и кое разболява черния дроб

Увредената функция на черния дроб и повишеното портално налягане водят до събирането на течност в коремната кухина наречена асцит. Появата й променя целия ход на чернодробната цироза. Поради това заболяването се разделя на два големи клинични стадия – стадий на компенсирана цироза, при който няма асцит в коремната кухина и стадий на декомпенсирана цироза, при който се появява течност в корема.

Цирозата протича в два стадия

черен дроб
Снимка: Майо Клиник

Разделянето на клиничния ход на цирозата на тези два стадия е много важно, тъй като първият – на компенсация, остава незабележим за висок процент от пациентите и те не знаят, че са тежко болни в продължение на 10-12 г. Стадият на декомпенсирана цироза с асцит е свързан също с проградиентното развитие, като заболяването започва да напредва по-бързо. В този стадий и понякога дори при съвсем правилно лечение се появяват сериозни усложнения – инфекции, спонтанен бактериален перитонит, хепаторенален синдром, жълтеница.

Всички тези усложнения имат характерни симптоми, лабораторни промени и изискват специализирано диагностициране, откриване на време и специфично лечение. Това определя бъдещето на пациентите с чернодробна цироза и асцит. Като цяло чернодробната цироза протича доста коварно, като стадият на компенсирана чернодробна цироза показва, че целият проблем с хроничните чернодробни заболявания стои като подводната част на айсберг. Научните прогнози показват, че той ще нараства поради важността от внимателното скриниране и от самото лечение, особено това, което е застрашено, и търсенето на компетентна помощ от специалисти.

Хепатит В и С могат трайно да увредят дроба

хепатит черен дробРисковете от заразяване с хепатит В и С са различни, но инфекциите се предават по кръвен път, полов път, татуировки, пиърсинг, употреба на едни и същи тоалетни принадлежности в семейството, особено при хепатит В. Съществува ваксина срещу хепатит В, като младите хора до 20 години би трябвало да са имунизирани след раждането.

Моята препоръка към всички тях, както и към хората на средна възраст, е периодично, през няколко години да проверяват дали са инфектирани с вирус В и С чрез изследване на съответните маркери. Тези скринингови проучвания са скъпи, но се извършват в почти всички лаборатории в България. Проблемът с алкохола като фактор на увреждане на черния дроб е от изключително важно значение, тъй като появата на чернодробното увреждане зависи от количеството и системната му употреба.

Всекидневната употреба на алкохол също е рисков фактор

Честата консумация на алкохол в средно големи количества крие риск за възникване на чернодробно увреждане, особено при жени и предразположени към такова увреждане пациенти. Поради това всички, които имат навика на системна алкохолна употреба независимо, че не влизат в никакъв случай в представите за хроничен алкохолизъм, би трябвало също периодично да се изследват през 2-3 години чрез проследяване на класическите чернодробни ензими, които показват чернодробното увреждане.

Предизвикателства пред лечението

Лечението на напредналата чернодробна цироза с асцит е трудно. То изисква много усилия от пациентите и лекарите – системно приемане на медикаменти, като окуражаващият момент, който се обсъжда през последните години, е че започването на лечението и правилното му провеждане води до известно спиране на развитието на заболяването, даже и до връщането му назад.

Науката работи много упорито в различните аспекти на диагностиката и борбата с чернодробните заболявания, като се очаква 8 най-скоро време утвърждаване на ваксина срещу хепатит С, на нови медикаменти за борба с чернодробната фиброза и хроничните хепатити В и С.

Проф. Константин Чернев

 

Проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести, началник на клиника в болница „Софиямед“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -