четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините

Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините

Сънят служи за изчистване на мозъка от токсините – това откриха учени от Медицинския центъра на университета в Рочестър, цитирани от Би Би Си. Отпадъците се натрупват през деня в резултат на активна умствена дейност. През нощта мозъчните клетки се свиват, като образуват празнини между невроните. Така през тях може свободни да изтича течността, която отмива отпадъците от мозъка.

Безсънието вреди на паметта и способността за учене

Ако този процес бъде прекъснат, може да се развият различни заболявания на мозъка. Предишни проучвания установиха, че сънят играе важна роля за паметта и способността за учене.

Освен това мозъкът има ограничено количество енергия, затова трябва да избира между будното състояние и съня, между активната работа и очистването. Очистването става чрез глимфатичната система. Сканиране на мозъка при гризачи показало, че тя става десет пъти по-активна, докато мишките спят.

През това време глиалните клетки в мозъка се свивали и междинното пространство (пространството между тъканите на мозъка) се увеличавало. Така през него можело да премине много повече вода.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лягане по едно и също време помага срещу синдрома на неспокойните крака
Липсата на сън провокира симптоми на множествена склероза?
Разстройствата на съня са 85 заболявания
Сънотворно се оказа лекарство за рак

Ако човекът или животното спи малко, невротоксините не могат да бъдат прочистени в необходимата степен. Откритието за ролята на междинните пространства в мозъка по време на нощната почивка обяснява донякъде защо заболявания, свързани със загуба на мозъчни клетки като болестта на Алцхаймер или на Паркинсон, се характеризират с натрупване на увредени протеини в мозъка.

Изводите на учените сега обаче са само още едно парче от пъзела и в никакъв случай не дават обяснение на целия механизъм по време на сън, допълват авторите на проучването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -