Сънотворно се оказа лекарство за рак

PRINT
безсъние заспивам трудно

Забравено лекарство срещу безсъние се оказа ефективно в борбата срещу рака, установиха група учени от изследователския център „Фред Хътчисън“ в Сиатъл. Хубавото е, че то няма никакви токсични странични ефекти. Медикаментът така и не получил регистрация навремето, не е минавал през клинични изпитания и не е стигал до пазара. Определелили го като неефективно срещу безсънието.

Учените дори го позабравили, докато наскоро не се изяснило, че то може да се окаже полезно за лечение на тумори. Препаратът се целел в ахилесовата пета на раковите клетки, като ги унищожавал в момента, когато те се пренасят на здравата тъкан. Слабото място на раковите клетки се оказал онкоген, наречен „мус“.

Онкогените са такива гени, които имат потенциал да предизвикат рак при мутирали клетки. „Мус“ играе роля за появата на различни видове тумори, но доскоро този онкоген се е смятал за неподвластен на нито един известен медикамент. Тестовете за неутрализирането му с помощта на неголяма стабилна молекула, която би могла да се произвежда като лекарство, се оказали до един неуспешни.

Учените изяснили, че бързият растеж и деленето на раковите клетки вреди на собствената им ДНК. За възстановяването си те използвали гени. Ако те бъдат извадени извън строя, туморът не може да нараства. Учените открили вече над 100 гена, които, ако бъдат блокирани, ще доведат до смърт на раковите клетки, управлявани от онкогена „мус“. Всеки от тези гени може да стане основа за нова терапия на туморите. В хода на тези тестове се изяснило, че позабравеното лекарство срещу безсъние може да помогне за постигане на желания ефект срещу рака.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сънотворно се оказа лекарство за рак беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *