петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛипсата на сън провокира симптоми на множествена склероза?

Липсата на сън провокира симптоми на множествена склероза?

Сънят служи за още едно важно нещо – по време на нощната отмора се активират клетки, свързани с обновяването на невроните. Това установиха учени от университета в Уискънсин, чиято разработка е публикувана в Journal of Neuroscience.

В състоянието на пълен покой се образуват усилено клетки, които произвеждат миелин – изолационния материал на невроните. Лекарите дори допускат, че липсата на достатъчно сън води до увреждане на миелинована им обвивка. На практика това би означавало, че ако не почиваме нощем достатъчно, рискуваме да се сдобием със симптоми, подобни на множествената склероза.

По време на сън се удвоява производството на олигодендрити – клетките, произвеждащи миелин, установяват д-р Киара Кирели и нейните колеги. Увеличеното производство е било регистрирано по време на фаза на сънуване с бързо движение на очите при лабораторни мишки. Управлявано е от гени. Когато мишките били принудени да стоят будни, се включвали гените, отговорни за клетъчната смърт и реакциите при стрес.

От векове учените се занимават с въпроса защо всъщност се нуждаем от сън. Пределно ясно е, че нощната почивка ни позволява да отпочинем и мозъкът да се възстанови. Но и досега липсва подробен анализ на биологичните процеси, които започват в мига, когато задремем. Учените ги изследват от сравнително отскоро.

Дълго време учените се фокусираха върху разликите в активността на нервните клетки в будно състояние и по време на сън, казва д-р Кирели. Сега вече се изяснява, че се променя и поведението на клетки, които участват в общи процеси с нервната система, допълва тя.

Според учените безсънието може да провокира някои симптоми, подобни на множествената склероза – заболяване, което уврежда миелиновата обвивка. При него самата имунна система я разрушава в нервните клетки на мозъка и гръбначния стълб. Тази хипотеза предстои да бъде проверена в нови проучвания.

Учените ще проверят също дали липсата на достатъчно сън, особено в юношеството, може да има дългосрочно последици за мозъка. Фазата на дълбокия сън при деца и младежи се свързва с освобождаването на хормони на растежа. При много клетки в тялото също се регистрира повишен растеж и намаляване на дефектните протеини в този момент.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -