петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТанците не само вталяват, но пазят и мозъка

Танците не само вталяват, но пазят и мозъка

Танците са приятен начин за сваляне на излишни килограми, защото натоварването за един час се равнява на интензивен тенис мач, сочи холандско изследване.

А изразходваните калории са почти същите, а в някои случаи дори повече от тези при баскетбол, гимнастика или волейбол. Броят изгорени калории, разбира се, зависи от типа танц, който ще се избере – за човек с тегло 70 кг това са 270 калории за час бални танци, 240 калории, ако играе суинг, арабските танци хабят 390 калории, салса – над 420 калории, зумба – около 550 калории.
Американският институт за сърдечни, чернодробни и кръвни изследвания заявява, че танцуването подпомага контрола над теглото, намалява риска от сърдечно-съдови болести, регулира кръвното налягане, усилва костната структура на бедрата и ханша, подобрява издръжливостта и координацията.
Според друго медицинско изследване, направено в САЩ, танцуването намалява риска от деменция при възрастните хора. Това вероятно е така, защото музиката и танцът ангажират съзнанието на човека и повишават притока на кръв към мозъка.
Разбира се, не бива да се пренебрегват и социалните аспекти – нови запознанства, придобиване на умения за водене и следване на партньора, възможността да изразиш себе си чрез движенията на тялото. Танцът откроява индивидуалността и в същото време дава възможност за приятно прекарване сред хора със сходна емоционалност и интереси.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -