четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха защо се пълнее след отказване на цигарите

Разгадаха защо се пълнее след отказване на цигарите

Защо човек напълнява когато спре цигарите? Най-разпространеното обяснение е, че който не пуши, яде повече. Ако смятате, че това е вярно, бъркате. Допълнителните килограми са заради променената чревна флора, твърдят учени от университета в Цюрих, цитирани от специализираното издание PLoS One.

Проучване разкрило, че бившите пушачи качват средно по 7 кг в месеците, след като откажат цигарите. При 80% от хората е така. Това се случва дори ако те приемат по-малко калории отпреди. За проучването са анализирани проби от изпражнения на пушачи, непушачи и такива хора, които са отказали цигарите преди седмица. С времето разнообразието от бактерии в първите групи почти не се променяло, докато отказът от тютюна променил състава на тези микроорганизми при третата група. Щамовете Firmicutes и Actinobacteria намалявали, то щамовете Proteobacteria и Bacteroidetes се размножавали. Хората, спрели наскоро цигарите, напълнели средно с 2,2 кг, въпреки че не били променили с нищо навиците си за ядене и пиене.

Учените предполагат, че промените в чревната флора допринасят за това, енергията, която се съдържа в храната, да бъде оползотворена по-ефективно. Тази допълнителна енергия, която организмът извлича, изглежда е отговорна за качването на килограми.

Източник: www.plosone.org

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -