четвъртък, 7 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияКакви стойности се изследват за болести на черния дроб

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

Лабораторните показатели на черния дроб дават сведения за възможни различни заболявания на този важен орган. За анализа се използва кръвна проба. Те могат условно да се разделят на:

 • Лабораторни стойности, които показват увреждане на клетки на черния дроб
 • Лабораторни стойности, които показват проблем с жлъчката
 • Лабораторни стойности, които показват отклонения в работата на черния дроб.

Лабораторни стойности при увреждане на клетки

В клетките на черния дроб (хепатоцити) се намират различни ензими, които изпълняват различни задачи, свързани с обмяната на веществата. Ако някои от клетките са увредени или разрушени, тези чернодробни ензими се освобождават и попадат в кръвта, където могат да бъдат лабораторно засечени.

Пример за такива стойности са аспартат-аминотрансферазата (ASAT), също и аланин-аминотрансферазата (ALAT). Докато ALAT се среща предимно в черния дроб, ASAT се открива също в клетките на сърцето и скелетната мускулатура. Тоест откриването на ASAT в кръвта може да сочи вреждане на някои тъкани.

Друг ензим, който попада в кръвта от разрушени чернодробни клетки, е Гамаглутаматтрансфераза (GGT). Той е част от обмяната на аминокиселините.

Лабораторни стойности, свързани с жлъчката

Застой на жлъчната течност (холестаза) може да се получи вследствие на различни чернодробни заболявания, например цироза или застой на кръв в дроба, основно поради сърдечна недостатъчност. Типичните симптоми при холестаза са сърбежи и жълтеница. Тя се открива и по някои лабораторни стойности на черния дроб. Става дума за следните показатели:

 • g-Glutamyltransferase
 • АФ (Алкална фосфатаза), АLP(Alkaline phosphatase)
 • директен или индиректен билирубин

Лабораторни стойности за синтеза в черния дроб

Една от важните задачи на чернодробните клетки е производството на протеини като албумин или някои фактори на кръвосъсирването. При увредеждане на клетките хепатоцитите не могат да изпълняват тази задача както трябва. Така веществата, които те произвеждат, намаляват в кръвта. Лабораторните резултати дават сведения за това увреждане и лекарят може да постави диагнозата.  

Кога се изследват чернодробни стойности

Тези изследвания се назначават преди всичко, когато има подозрение за някакво заболяване или увреждане на черния дроб. Симптомите на чернодробно заболяване биха могли да бъдат:

 • Болки горе вдясно под ребрата или усещане за подуване;
 • Умора, понижена активност през деня;
 • Сърбежи;
 • Жълтеница на кожата или склерата;
 • Напълняване в областта на корема при уголемен черен дроб.

черния дроб симптоми

Симптоми по кожата като разширени повърхностни вени около пъпа (Caput medusae), побеляване на ноктите или фини звездообразни или подобни на паяжина разширени кръвоносни съдове (на снимката вляво).

Ако вече има установено заболяване на черния дроб, също е препоръчително редовното изследване на тези стойности. Това ще позволи да се проследи хода на заболяването и доколко ефективна е терапията.

Тъй като за разлика от другите стойности, ASAT се среща в релевантни количества и в другите клетки на организма, той се изследва също и при подозрения за болести на скелетната мускулатура или като маркер при инфаркт.

Кои стойности на черния дроб са опасни?

Ето кои са нормалните стойности на ALAT и ASAT. Възможно е да има известни различия в референтните стойности при различните лаборатории.  

ASAT – мъже от 10 до 50 U/l, жени – от 10 до 35 U/l

ALAT– мъже от 10 до 50 U/l, жени – от 10 до 35 U/l

За ГГТ (Гамаглутаматтрансфераза): за възрастни – жени до 39 U/l, мъже до 50-66 U/l

За АФ (Алкална фосфатаза) се смятат за нормални следните стойности: При възрастни: 30-150 U/l; При деца:

– момчета до 12г <500,0 U/l,

– момчета до 15г <750,0 U/l;

– момчета над 16г 30 – 150

– момичета до 12г <500,0 U/l

– момичета над 12г 30 – 150U/l

За билирубин важат следните референтни стойности:

 • Общ билирубин – < 21,0 mol/l (от 0,2 до 0,8 mg/dl)
 • Директен билирубин – < 8,0 mol/l (до 0,25 mg/dl)

Кога чернодробните стойности са понижени

Понижаването на стойностите по правило е безобидно и не е признак на заболяване. Изключение прави, ако се установи намаляване на албумина, който се образува в черния дроб. Това е признак за увреждане на клетките му.  

Кога чернодробните стойности са повишени

Повишаването на чернодробните стойности в кръвта се случва по различни пътища. Ако става дума за повишение на ASAT, ALAT или GLDH, е възможно да има някакво увреждане, например от вирусен хепатит или отравяне с гъби.  При g-Glutamyltransferase (Gamma-GT), алкална фосфатаза и билирубин е възможно да сочат редица заболявания, които причиняват задръстване на жлъчните пътища. Например камъни в жлъчката, тумори на черния дроб, цироза и др. Повишаване на алкалната фосфатаза и на билирубина освен това могат да сочат освен това болести, които засягат черния дроб или жлъчката. При някои форми на анемия се повишава стойността на билирубин.

Какво да правим при повишени стойности на черния дроб

На първо място – не бързайте да изпадате в паника. Ако една или повече стойности обаче са драстично повишени, трябва да бъде поставена диагноза от специалист по гастроентерология. Според конкретното заболяване ще бъде назначено лечение, което може да е медикаментозно или хирургично.  

Например при хепатит се прилага медикаментозно лечение. Новости има в лечението на хепатит С, където иновативни терапии бележат над 90% успеваемост.

По принцип е препоръчителна промяна в начина на живот. Спрете алкохола, преминете към балансирано хранене с по-малко животински мазнини. Ако приемате повече лекарства, информирайте се дали те не оказват токсично влияние върху черния дроб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -