четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПродължително ползване на смартфон води до късогледство

Продължително ползване на смартфон води до късогледство

Продължителното и интензивно използване на смартфони води до късогледство. Това предаде ТАСС като цитира японския вестник The Asahi Shimbun. Заключението се подкрепя едновременно от няколко медицински организации, специализирани в лечението на проблеми със зрението.

Експертите провели проучване сред 370 офталмолози и установиха, че поне 40% от тях наскоро са се занимавали с пациенти, страдащи от остро вътрешно късогледство. По-голямата част от лекарите отбелязват, че мобилните устройства са една от причините за развитието на такова заболяване. Лекарите казват, че при пациентите, които спазват препоръката за ограничаване на ползването им, зрението се подобрява. Експертите посочват, че този вид късогледство бил изключително рядък по-рано. С развитието на електронните технологии обаче диагностицирането на такива случаи се е увеличило.

Взирането в екрани кара очната ябълка да расте

Смартфоните увреждат зрението на хората, като карат очната ябълка да нараства по-дълго,  отколкото това е необходимо, твърди офталмологът д-р Андрю Бастоурус (Andrew Bastawrous). Според него в наши дни има повече хора с късогледство, отколкото преди десетилети. Специалистът е убеден, че времето, което прекарваме пред екран има принос за това, поне отчасти. Тежкото късогледство може да доведе до опасни за зрението състояния, включително глаукома или отлепване на ретината.

При растежа на очите тенденцията е тя да се забави в края на тийнейджърските години и постепенно да спре. Заради интензивното натоварване на очите обаче това не се случва. Аномалията се наблюдава по цял свят, но в много по-голяма степен в Азия, твърди д-р Бастоурус.

Миопията се причинява от издължаването на окото, което кара светлината от отдалечени предмети да пада малко по-близо от ретината, което прави изображението замъглено. Измененията в зрението се случват твърде бързо, за да се дължат на генетично предразположение или на влияние от околната среда, обобщава специалистът.

Играта с таблет помага на очите, но да се гледа от 40 см разстояние

Момче вижда двойно след пристрастяване към смартфон

Японският вестник пък припомня инцидент отпреди две години с 17-годишен ученик от префектурата Айчи. Момчето прекарвало по няколко часа всеки ден със своя смартфон и това продължило 12 месеца. Това продължило до момента, в който, когато то видяло два часовника на стената вместо един. Тийнейджърът потъркал очи, примигнал, но това не помогнало. Върнал се у дома с велосипед, като държал едното си око затворено. Лекарите поставили диагноза диплопия – двойно виждане. Препоръчали му максимално въздържане от ползването на смартфон. Пълното възстановяване на зрението се получило едва след операция.

Според правителството на Япония повече над 30% от учениците в страната прекарват повече от 5 часа ежедневно в интернет. Този процент непрекъснато се увеличава, главно благодарение на смартфоните.

Редактор Ина Димитрова

Източник: health.mail.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -