Отлепване на ретината – симптоми и лечение

PRINT
окото

Окото представлява кухинен орган със сложни анатомично-функционални взаимоотношвния. То се състои от различни тъкани, които оформят три обвивки. В предните участъци се намира лещата. а цялото съдържание на очната ябълка е изпълнено с т.нар. стъкловидно тяло – прозрачен гел с активна биологична функция. То е плътно долепено до ретината, като в някои участъци – периферия, макула, зрителен нерв и около кръвоносните съдове, има по-изразена връзка. С напредване на възрастта се променя структурата на стъкловидното тяло – настъпва дегенерация с уплътнение на съставките му, в него се развиват кухини, изпълнени с течност, при което то може да се отдели от ретината. Типичната възраст, при която настъпва това отлепване, е 60-65 години, по-рано – при хората с късогледство, както и след операция за перде, лазерно лечение, вътреочни инжекции или при вътреочно възпаление.

При повечето хора отлепването протича без оплаквания. По-рядко в процеса на отлепване на стъкловидното тяло настъпва внезапната поява на светкавици, придружени с подвижни мътнини пред окото. Те се наблюдават повече на тъмно – по същия начин, както при гръмотевична буря. Появата на светкавици е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината (аблация), което сериозно застрашава зрението. Необходимо е да бъдете прегледани по спешност от офталмолог за търсене на патологични изменения в ретината със специален уред (Goldman – триогледапно стъкло). Рисковите участъци са споменатите зони на по-тесен контакт между стъкловидното тяло и ретината – ретинната периферия и зоната на периваскуларни адхеренции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво се прави при кръвоизлив в окото? 
Възпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси 
Анализ на ретината издава диабетната невропатия 

Нарушения в ретината вследствие на възрастово отлепване на стъкловидното тяло може да се диагностицират при около 5% от хората, но отлепване на ретината се развива значително по-рядко -1 на 10-15 хил. годишно (0,07% от населението). Лазерна терапия се извършва само тогава. когато от очен лекар се установят промени, които представляват риск за отлепване на ретината. Тогава трябва незабавно да потърсите очна клиника със специалисти с допълнителна квалификация в областта на заболяванията на ретината за провеждане на лазерното лечение – единствен метод за намаляване на риска от отлепването й.

Очен преглед е необходим и при спиране на светкавиците. Спешно трябва да потърсите вашия очен лекар и при поява на нови мътнини и/или светкавици пред очите. Лазерното лечение може да се извършва неколкократно, особено при поява на нови оплаквания. Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лазерно лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се спазване на ограничен двигателен режим за известен период от време (15-20 дни), както и да се избягват резки движения на очите.

Не се налага лечение на неподвижните мътнини след настъпилото отлепване на стъкловидното тяло. Те могат да предизвикват неприятно усещане, тъй като преминават пред погледа и е възможно да затруднят виждането на детайли. Може да опитате да раздвижите погледа си и те ще се изместят от зрителната ос. Не се налага лечение на мътнините във вид на нишки, точки, „паячета“, които с времето намаляват. Профилактика на отлепването на стъкловидното тяло не е възможна, но редовните прегледи, особено при наличие на късогледство, ще ви предпазят от по-сериозни усложнения.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Патя Василева, Специализираната болница за активно лечение на очни болести „Акад. Пашев“, София

[Общо: 30    Средно: 3.2/5]
Отлепване на ретината – симптоми и лечение беше последно модифицирана от: юли 27th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *