събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕсенните вируси може да засегнат тежко сърцето

Есенните вируси може да засегнат тежко сърцето

Есенно-зимните вирусни инфекции са неприятни за всички. За хората с хронични сърдечно-съдови заболявания те са истинско предизвикателство. Организмът им, който се бори с висок холестерол, кръвно или аритмия, сега трябва да се справя и със сезонните причинители на болести. Сърдечно болните са по-чувствителни към нарушаване на нивата на микроелементите и минералите, защото получават диуретици, които намаляват нивата на магнезия и калция.

По-крехкият организъм реагира по-остро, казва д-р Райна Сивова, специалист по кардиология и вътрешни болести в болница „Сердика“ в София.

Вирусите удрят по слабите ни места

грип настинка лечениеМоже да бъдат засегнати не само сърдечните съдове, но и тези на бъбреците. „Имах пациентка – младо момиче на 18 г., което се оказва с остра гломерулопатия след вирусна инфекция – спомня си д-р Сивова. – Върху вирусната инфекция може да се наслои бактериална и да се стигне до разяждане на сърдечните клапи и оперативна намеса. Имала съм пациенти и на 35 г., при които 2-3 пъти са поставяни клапи заради нагнояване.“

Хората с повишен холестерол например също имат по-тежка реакция на инфекциите. Самата атеросклероза е възпалителен процес, който се развива на фона на генетично предразположение. Вирусът допълнително влошава нещата. Усложненията при хората със сърдечно-съдови заболявания са различни. Най-тежкото е обострена сърдечна слабост.

При лесна умора и затруднения в дишането потърсете причината

хрема настинка грипПри здрави хора вирусните инфекции може да провокират възпаление на миокарда – обвивката на сърцето. Симптомите са остра болка в сърцето, трудно вдишване и издишване. Потвърждава се с ЕКГ. Има и неспецифични признаци, но проявата на ритъмни нарушения, лесна умора изискват по-внимателно наблюдение, посочва кардиологът.

Ритъмните нарушения при перикардит може да са по-кратки или по-дълги в зависимост от това каква част от сърцето е засегната. Лекува се успешно, освен в случай, че се изпусне като симптоми или пък започва бавно и подмолно. Тогава може да се стигне до голямо набиране на течност между двете обвивки на перикарда. Ако няма контрол, инфекцията може да продължи години с периоди на затихване и активиране. Инфекцията рецидивира, защото имунитетът не може да се справи.

Голямо значение има и генетичното предразположение, някаква слабост на гените, не всеки организъм реагира така, коментира д-р Сивова. Миокардитът е тежко състояние, заради него може да се стигне и до трансплантация. Понякога става дума за млади и тренирани хора, които не си обръщат внимание, продължават да се излагат на студ и натоварване въпреки признаците на вирусна инфекция.

„Лично аз никога не подценявам оплакванията на пациента. Такива състояния винаги имат някакъв симптом, някаква проява“, споделя лекарката, която лекува пациентите си с традиционна медицина, но и с хомеопатия.

Щадяща терапия лекува и укрепва имунитета

грип настинка лечениеД-р Сивова е доволна от големите възможности, които дава Шуслеровата терапия на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Шуслеровите соли са безвредни и ефективно подпомагат имунитета. Солите №3 железен фосфат и №4 калиев хлорид например са много важни при остро и подостро възпаление.

Проучванията сочат много добро повлияване на вирусната инфекция при възрастни и деца, стига да се почне в началото на заболяването, изтъква д-р Сивова.

Все пак нека хората с хронични болести да знаят, че ако до 12-ия час на остра проява – с висока температура, втрисане, не настъпи подобрение, да търсят лекарска помощ. Ако симптомите, макар и по-умерени, продължават и на третия ден, също се ходи на лекар. При започнало стабилизиране курсът на лечение е две седмици – дневно се вземат два пъти по две таблетки от двете соли. Много високата температура също трябва да се контролира от лекар. До 38 градуса тя е необходима, за да „изгори“ вирусите. Но при по-висока има риск от фебрилен гърч и трябва да се вземат мерки.

Пациентите на д-р Сивова често получават ритъмни нарушения при вирусни инфекции. За тях също има подходящи комбинации от соли. Най-добрата е Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Може да се вземат до 8 таблетки наведнъж, под езика или разтворени в топла вода. Тази сол повлиява добре сърдечните спазми, леки прескачания на сърцето. Добър ефект имат и солите с калций – №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат. Калциевият флуорид отговаря за еластичността на тъканите и кръвоносните съдове. При рехава съединителна тъкан това се отразява и на сърцето, така че е нужна сол №1, за да се коригира този проблем. А калциевият фосфат, освен че е необходим при хора с нарушена обмяна на калция (остеопороза), е и важен препарат, който помага на сърдечно болните във фазата на възпалението.

Сол №11 силицея се ползва пък при тонзилити, а не само за красива кожа. Добавя се към солите №3 и №4 при хора, които знаят, че възпаленията им обичайно завършват със зачервени или гнойни сливици.

При сърдечно-съдови проблеми е особено важна добрата грижа за имунитета. Затова в есенно-зимния период може да се използва и като лечение, и за профилактика срещу вирусните заболявания хомеопатичният препарат Инфлуцид, който подобрява имунния отговор (3 пъти по 1 таблетка дневно за 1 месец е профилактичният прием).

Лошата храна провокира ранни проблеми със сърцето

глад за сладко вредни храниПрез последните години пациентите на д-р Сивова стават все по-млади. Пицата и колата не могат да заместят домашното мляко и готвени ястия, а това се отразява и върху имунитета. Консервантите, които са навсякъде в готовите храни, блокират изчистването на отпадните вещества в организма, а това е твърде висока цена за добре запазената и неразваляща се храна.

„Консервантите влияят на черния дроб и бъбреците. Не са вредни като цяло, а като функции. Не използвайте изкуствени подсладители, ако сте здрав и имате нормална обмяна“, продължава лекарката. С Шуслеровите соли можем да компенсираме намаленото съдържание на минерали и микроелементи в плодове и зеленчуци, отглеждани по индустриален начин. Солите са в мек изотоничен вариант, който организмът усвоява лесно.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -