Симптоми при миокардит – възпаление на мускула на сърцето

PRINT
болести на сърцето миокардит

Миокардитът е коварно сърдечно заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми или те са толкова дискретни, че дълго остават незабелязани. Но е отговорно за около 5% от случаите на внезапна сърдечносъдова смърт при кърмачетата и до 20% при юношите. В хроничната си форма е пряка причина за 45% от сърдечните трансплантации.

Миокардитът е възпаление на мускулната тъкан на сърцето

В резултат на него се стига до кардиомиопатия – опасно уголемяване, раздуване на сърцето и отпускане на мускулатурата му до степен да не може да помпа кръвта, и сърдечна недостатъчност.

Първичният миокардит най-често е свързан с вирусни инфекции. Обикновено е много трудно да се установи първопричината за възпалението и така лечението да изпревари засягането на сърцето при иначе здрави хора.

Сега обаче екип от учени внася повече яснота в загадката. Експертите от Холандия, Швейцария и Финландия установиха, че мъжкият пол е 2 пъти по-рисков фактор за тежък инфекциозен миокардит и фатален ход на заболяването. Освен това рискът от внезапна сърдечносъдова смърт се оказва относително по-висок при младите хора. Случаите на миокардит в света са се увеличили много рязко – от около 1,5 милиона случаи годишно до 2,2 милиона само за 2 години – от 2013 до 2015 г.

Инфекциите, които водят до възпаление на сърцето, се различават в зависимост от региона. В САЩ например вината се приписва на дузина патогени, сред които е коксаки вирусът, на който 70 на сто от населението е било изложено до навършването на 30 г. Но науката няма отговор защо само 1-2% от хората с остра коксаки вирусна инфекция развиват сърдечни симптоми. Миокардитът има други причини, включително автоимунни заболявания, токсини на околната среда, нежелани реакции към лекарства.

Клинично най-значимите симптоми на заболяването са:

  • задух, който може да отбелязва началото на сърдечна недостатъчност;
  • болка в гърдите – признак за сърдечно възпаление.

Острата форма на миокардита може да бъде хваната и лекувана ефективно в рамките на две седмици след появата на симптомите. Смята се, че тогава изходът е благоприятен за около 80 процента от болните. Ако не се улови в острия период и не се приложи навреме адекватната терапия обаче, заболяването преминава в хронична форма. В този стадий диагнозата е трудна. Повечето хора (60-70 процента) с остра кардиомиопатия от миокардит се оправят напълно.

По световна статистика средно около 10-15 процента развиват необратимо хронично заболяване, дължащо се на увреждане на сърцето в резултат на възпалението. Тези пациенти се лекуват със стандартни терапии за сърдечна недостатъчност или се насочват за сърдечна трансплантация, но сърцето на около 20 на сто отказва в първите 10 г. след развиването на опасната инфекция.

[Общо: 24    Средно: 3/5]
Симптоми при миокардит – възпаление на мускула на сърцето беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *