четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСимптоми при миокардит - възпаление на мускула на сърцето

Симптоми при миокардит – възпаление на мускула на сърцето

Миокардитът е коварно сърдечно заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми или те са толкова дискретни, че дълго остават незабелязани. Но е отговорно за около 5% от случаите на внезапна сърдечносъдова смърт при кърмачетата и до 20% при юношите. В хроничната си форма е пряка причина за 45% от сърдечните трансплантации.

Миокардитът е възпаление на мускулната тъкан на сърцето

В резултат на него се стига до кардиомиопатия – опасно уголемяване, раздуване на сърцето и отпускане на мускулатурата му до степен да не може да помпа кръвта, и сърдечна недостатъчност.

Първичният миокардит най-често е свързан с вирусни инфекции. Обикновено е много трудно да се установи първопричината за възпалението и така лечението да изпревари засягането на сърцето при иначе здрави хора.

Сега обаче екип от учени внася повече яснота в загадката. Експертите от Холандия, Швейцария и Финландия установиха, че мъжкият пол е 2 пъти по-рисков фактор за тежък инфекциозен миокардит и фатален ход на заболяването. Освен това рискът от внезапна сърдечносъдова смърт се оказва относително по-висок при младите хора. Случаите на миокардит в света са се увеличили много рязко – от около 1,5 милиона случаи годишно до 2,2 милиона само за 2 години – от 2013 до 2015 г.

Инфекциите, които водят до възпаление на сърцето, се различават в зависимост от региона. В САЩ например вината се приписва на дузина патогени, сред които е коксаки вирусът, на който 70 на сто от населението е било изложено до навършването на 30 г. Но науката няма отговор защо само 1-2% от хората с остра коксаки вирусна инфекция развиват сърдечни симптоми. Миокардитът има други причини, включително автоимунни заболявания, токсини на околната среда, нежелани реакции към лекарства.

Клинично най-значимите симптоми на заболяването са:

  • задух, който може да отбелязва началото на сърдечна недостатъчност;
  • болка в гърдите – признак за сърдечно възпаление.

Острата форма на миокардита може да бъде хваната и лекувана ефективно в рамките на две седмици след появата на симптомите. Смята се, че тогава изходът е благоприятен за около 80 процента от болните. Ако не се улови в острия период и не се приложи навреме адекватната терапия обаче, заболяването преминава в хронична форма. В този стадий диагнозата е трудна. Повечето хора (60-70 процента) с остра кардиомиопатия от миокардит се оправят напълно.

По световна статистика средно около 10-15 процента развиват необратимо хронично заболяване, дължащо се на увреждане на сърцето в резултат на възпалението. Тези пациенти се лекуват със стандартни терапии за сърдечна недостатъчност или се насочват за сърдечна трансплантация, но сърцето на около 20 на сто отказва в първите 10 г. след развиването на опасната инфекция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -