Вирусни инфекции причиняват шум в ушите

PRINT

Вирусите, с които се срещаме през студените месеци, са много и предизвикват различни неразположения. Една зима сред водещите оплаквания е разстройство, друга – упорита кашлица или кървене от носа, трета – конюнктивит. „Възможно е да се провокира и шум в ушите, ако не се вземат мерки навреме. Това оплакване през последните години се превърна в световен проблем“, казва д-р Боримир Фурнаджиев (на снимката по-долу), отоневролог, специализирал фониатрия и психоанализа в Израел.

Проблемът може да се яви и след инфекциозно заболяване на носоглътката. Тогава инфекцията лесно прониква по Евстахиевата тръба към вътрешното ухо. Шумът е функция на вътрешното ухо. По време на грипните епидемии има условия, които благоприятстват появата му. Страдат и работещи в шумна среда, говорещите често и дълго по мобилния си телефон, тези, които слушат силна музика дълго време и със слушалки и подложените на стрес.

10 причини за досадния шум в ушите – тинитус

Шум в ушите се появява и при работа в токсична среда

д-р Боримир Фурнаджиев

д-р Боримир Фурнаджиев

Може да се случи, ако работите с бои, лакове, химикали. Често явление е и при тези, които цял ден работят с компютър или гледат телевизия. Тогава проблемът е резултат от т.нар. оптикокинетични въздействия през очите. Те представляват фотонно облъчване на мозъка и по неврогенен път във вътрешното ухо и продълговатия мозък се образуват възбудни огнища.

В резултат на това се получава този неприятен шум, от който ухото направо звънти, обяснява лекарят. Разбира се, шумът в ушите може да се появи инцидентно и от само себе си да изчезне. Това се случва при преумора, нервно напрежение или при пътуване със самолет. Ако продължи повече от 2-3 седмици, трябва да се търси лекарска помощ. Лекува се от отоневролози.

Лечение с медикаменти

Шумът в ушите идва от възбудени слухови клетки и се лекува с комбинация от медикаменти. „Дебело подчертавам, че шумът в ушите или главата се лекува, категоричен е д-р Фурнаджиев. В интернет се разпространява невярна информация и дори твърдения от колеги, че шумът не се лекува, че е много сложно, тъй като е функция на мозъка. Имам стотици излекувани пациенти с този проблем и от 25 г. се занимавам с това, разработил съм собствена схема за лечение.

Имам пациентка, която дойде да ми благодари, защото й помогнах да се отърве от страданието, измъчвало я 5 години, само за 2 месеца. Само през миналата седмица дойдоха трима пациенти, на които съм помогнал – на 28, 34 и 47 години. Дойде и жена, измъчвана от шума цели 18 години, която живее в Испания. Успях да й го намаля с над 80%. Сподели, че само като се ядоса или си пийне концентрат, шумът се усилва Всички пациенти с подобни оплаквания трябва да знаят, че червеното вино, концентратите, тютюнопушенето и безсънието повишават шума в ушите.“

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно

Ако се дават успокояващи, не бива да са много силни

лекарства лечениеШумът в едното, в двете уши или в главата е звук, който се явява много внезапно. Може да се случи дори на напълно здрави хора. Той е с различна честотна и децибелна характеристика. (Честота на звука се мери в херца, а мощността в децибели). Продължителността му може да е през целия ден или само нощем. През деня обикновено се заглушава от’ шумовете в околната среда и не е толкова дразнещ за хората, но вечер може да стане кошмарен, защото е тихо. Рано сутрин тези хора или се събуждат с него, или той се появява по- късно през деня.

Случва се да е с такава сила, че пациентите не могат да спят, разказва д-р Фурнаджиев. В такива случаи задължително се предписва успокояваща терапия. „Има една тънкост в лечението обаче, споделя д-р Бари, както го наричат известните ни попизпълнители, на които той помага при проблеми с гласа. – Не бива да се дават много силни успокояващи. Това е фина материя и задължително трябва да се търси специалист. Ако оплакването продължи дълго, е наложително да се вземат мерки. Защото от едното ухо проблемът може да се появи след време и в двете, а после и в главата.“

Лечението продължава 2-3 месеца

Лечението изисква търпение и по-дълго време — около 2-3 месеца. Има ефикасни лекарствени комбинации. „Отговорно заявявам, че с тях от 10 души успявам да излекувам напълно 6- 7, а на останалите трима намалявам чувствително шума – с поне 70-80%“, казва отоневрологът. Обяснява, че е по-трудно, когато има придружаващи заболявания като епилепсия, възрастови склеротични промени, диабет. Има много пациенти с проблеми с щитовидната жлеза или с хормонален дисбаланс.

„Лечението е комплексно и не може да се дават съдоразширяващи ей така, или лекарства, които тонизират мозъка. Представете си, че имате радио, което не е на станция и шуми, но в този момент долавяте новина, която искате да чуете, но ако увеличите звука на радиото, увеличавате и шума“, обяснява д-р Фурнаджиев. На възбуден мозък не бива да се дават възбуждащи лекарства. Все едно да посъветваш нервен човек да си пийне кафенце или да хапне шоколад, обяснява докторът.

Жените като по-емоционални се оплакват по-често от този проблем. По-рано от шум в ушите са страдали основно 50- 60-годишни хора, сега проблемът засяга и съвсем млади. При д-р Фурнаджиев идват и 23-годишни пациенти, които работят по 12 часа на компютър.

Замаяност и шум в ушите – симптоми при съдова енцефалопатия

Вирусите провокират и кървене от носа

кървене от носаСред вирусите в студените месеци има и такива, които атакуват кръвоносните съдове в носа и разяждат стената им. Тя съответно изтънява и това води до кръвотечение от носа. Кървенето от носа е симптом, а основната диагноза е разширени вени в носа, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев. И щом кръвното налягане се повиши, често се стига до кръвоизлив. Това е доста стряскащо за пациентите, понеже кръвта потича по гърдите и изглежда много неприятно.

При нормално кръвосъсирване това не е толкова драматично, уточнява д-р Фурнаджиев. Няма опасност да изтече повече от 50-60 мл кръв, а хората не бива толкова да се стряскат. За сравнение, при кръводаряване например се дават 300 мл кръв. При кръвотечение не бива да се ляга, а човек да остане седнал и да му се сложат тампони в носа, съветва отоневрологът.

Ако кръвта не спре до 10 минути обаче, трябва да се търси лекарска помощ. Тогава трябва да се открие причината и тя най-често е вирусна инфекция. През есенно-зимния сезон е по-често кръвотечението от носа, отколкото през лятото. Свързано е с липса на витамин С и калций , имат значение и кръвосъсирващите фактори. Понякога се налага и задно тампониране, което се прави от лекар. То е по-сложно и неприятно.

[Общо: 42    Средно: 2.8/5]
Вирусни инфекции причиняват шум в ушите беше последно модифицирана от: ноември 10th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *