Диабет тип 1 може да е заради стомашни вируси

PRINT
болно дете вируси висока температура

Все по-често лекарите поставят диагнозата диабет тип 1, без да има генетично предразположение. Това накарало учени от Медицински университет в Китай да проверят връзката между диабета и ентеровирусите, особено разновидностите коксаки А и еховирус. Този тип инфекция може да се прояви със стомашно-чревно разстройство или пък само със зачервено гърло. По принцип диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, се развива под влиянието на генетиката, пробиви в имунната система и намеса на външни фактори.

Експертите установили, че при децата инфекцията с ентеровируси повишава риска от заболяването с 48% в сравнение с онези, които не са прихващали инфекцията. За целта са проучени данни от 570 133 деца с ентеровирусна инфекция. Контролната група от деца без инфекция включвала същия брой.

Честотата на диабет тип 1 била по-висока в първата група – 5,73 случая на 100 000 души, а във втория – 3.89 до 100000. Най-голям бил рискът при инфектирани деца над 10 г. Паралелно с това е проведено проучването ТЕДИ за установяване на фактори от околната среда, които влияят за отключване на диабета при млади хора. То установило категорично връзката между инфекция с вируса коксаки В1 и повишеният риск от диабет тип 1.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли грипът да предизвика диабет?
Ентеровируси докарват и диабет 
Сваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват 

Източник: Ремедиум

Springer

 

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Диабет тип 1 може да е заради стомашни вируси беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *