сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли грипът да предизвика диабет?

Може ли грипът да предизвика диабет?

От известно време лекарите наблюдават увеличаване на заболяванията от диабет тип-1 след поредната вълна от грип. Доскоро връзката между двете заболявания беше по-скоро подозирана, но не и доказана. В лабораторно проучване учените обаче успяха да докажат, че грипните вируси успяват да объркат имунната система до такава степен, че може да настъпи увреждане на панкреаса.

Като първа крачка бил тестван ефектът на грипа върху пуйки. Пернатите страдали много по-често от възпалена задстомашна жлеза след прекарана вирусна инфекция. Постепенно панкреасът се увреждал и 50% от заразените птици се разболявали и от диабет.

Като втора крачка била инфектирана човешка тъкан – частица от панкреас, с грипен вирус. Това принудило жлезата да произвежда много повече вещества, които участват генерално във възпалителните процеси на организма. Това може да извади имунната система от равновесие и да я подтикне към свръхреакция. Случи ли се това, тя напада и разрушава задстомашната жлеза, а крайният ефект за човека може да е появата на диабет тип едно.

Все още учените не са разшифровали целия механизъм, по който това се случва. Има обаче предположения, че атаките на имунната система спрямо клетките на панкреаса причиняват загуба на чувствителност към инсулина. Или пък клетките направо биват разрушени, така че те изобщо не могат да произвеждат инсулин. Основните виновници, които могат да провокират подобен процес, са ентеровирусите или пък този на свинския грип H1N1.

Освен това грипът може да се превърне в сериозен проблем за диабетиците. Грипните вируси могат да объркат сериозно обмяната на веществата при тях. Стига се до срив на имунната система и увеличена нужда от инжектиране на инсулин. В проучване още през 1996 г. (McElhaney J. et al., Vaccine 1996) учени успяха да докажат, че след грипна епидемия смъртността сред диабетиците се увеличава с 14-24%.

Източник: „Берлински лекарски вестник“ (Berliner Ärzteblatt, 05.11.2012)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -