сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисоки дози ибупрофен и парацетамол са риск за сърцето

Високи дози ибупрофен и парацетамол са риск за сърцето

Някои препарати, които хората приемат за сваляне на висока температура, срещу болките и възпалението при грип и настинка, може да се окажат опасни за сърцето. Става дума за лекарствата от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като парацетамол, ибупрофен, диклофенак и други. Учени от Националната Тайванска университетска болница установили, че тези медикаменти могат да увеличат риска от инфаркт три пъти, съобщава Daily Mail.

Повишават риска от сърдечен удар

Изследователите анализирали данните на близо 10 000 души в последните 7 г., които били приети в болница с инфаркт. Целта била да се изясни връзката между НСПВС и респираторните инфекции от една страна,  и от друга – как те влияят на риска от сърдечен удар, инфаркт. Анализът показал, че хората, които боледуват с хрема, температура, кашлица и болки по тялото, и пият хапчета за болка и температура, имат три пъти по-голям риск от сърдечен удар. Разликата изпъкнала при сравнение с контролната група. Ако тези лекарства се вливали, били в още по-голям риск – 7,2 пъти повече, отколкото в контролната група.

Вирусите или болкоуспокояващите са по-рискови за сърцето

Има обаче още повод за размисъл, кое влияе повече на риска – вирусните инфекции или хапчетата. Дори да не пиели лекарства като ибупрофен и парацетамол пациентите със заболявания на горните дихателни пътища имали 2,7 пъти по-голям риск за сърцето.

Ролята на лекарствата все пак изпъкнала при доброволците без респираторни инфекции, лекувани с нестероидни противовъзпалителни средства. При тях рискът се е увеличил 1,5 пъти. В заключение учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания. Само така ще има повече яснота за връзката между инфекциите, болкоуспокояващите и рисковете за сърцето.

Експерти искат парацетамол и ибупрофен да се продават само с рецепта

Досега рисковете от този клас лекарства като парацетамол, ибупрофен или диклофенак се свързваше по-скоро с риск за черния дроб. Тъй като те се продават свободно в аптеките без рецепта, възможно е някои хора да прекалят с дозата, без да се усетят. Затова фармаколози от Германия и Великобритания излязоха с искане да се въведе ограничение при продажбата на някои болкоуспокояващи. Според тях те трябва да се продават само срещу рецепта. В противен случай лесно можело да се надвиши безопасната дозата. Това излягало на риск не само здравето, а в някои случаи и живота на пациентите. Хората ги смятали за безобидни и подценявали страничните им ефекти, тъй като ги купували свободно в аптеката. Мнението е на проф. Кай Бруне от университета в Ерланген, цитиран от немското сп. „Фокус“.

Парацетамолът е полезно лекарство против възпаления, температура и болка. При дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) обаче води до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно може направо да предизвика чернодробна недостатъчност, допълва той. Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. Това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране, изтъква проф. Бруне. При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточва няколко дни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -