четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБирата виновна за болките в коленете

Бирата виновна за болките в коленете

Любителите на виното по-рядко страдат от болки в коленете в сравнение с почитателите на бирата. Пиенето на пиво увеличава вероятността да развият артрит, пише The Daily Mail. Изданието цитира научната работа на Университета в Нотингам.

Експертите проучили навиците на 2000 мъже и жени на възраст 45-86 години, които имали артрит на коляното или бедрото. Те били сравнени с контролна група от 1000 здрави индивиди. В сравнение с въздържателите доброволците, които пиели 20 или повече били на седмица, получавали увреждане на колянната става 93% по-често. При тях било също така два пъти по-вероятно да имат проблеми с тазобедрената става.

Резултатите били подкрепени от сравнение с мъжете, които пиели 6 чаши вино седмично. При тях е изчислено, че вероятността да страдат от артрит на коляното е с 44% по-малко. Хората, които пият най-малко 7 чаши седмично, намалявали риска повече от два пъти. Във виното се съдържат антиоксиданти и полифеноли, които пазят от възпаления. Бирата пък увеличава нивата на пикочната киселина, която уврежда ставите.

Източник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -