четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюИграта с таблет помага на очите, но да се гледа от 40...

Играта с таблет помага на очите, но да се гледа от 40 см разстояние

Доц. Виолета Чернодринска д.м. ръководи единственото у нас отделение по детски очни болести. Тя е и председател на Българското дружество по офталмология и невроофталмология.

– Доц. Чернодринска, кога трябва да отиде на профилактичен преглед ?

– Първият профилактичен преглед при здравите деца трябва да е преди навършване на 1 г., но най-добре до 6-тата седмица след раждане на детето. През първите 12 месеца се откриват редица лечими заболявания. Профилактиката на детските очни болести , в България не е на добро ниво. Затова искаме да направим кампания, насочена към джипита и педиатри, че децата не само може, но е и задължително да бъдат прегледани от очен лекар през първите 12 месеца.

Ето един пример: Наскоро имахме пациент – бебе на 9 месеца с ретинобластом. Това е единственото злокачествено заболяване, което засяга очите. Ако беше открито до третия месец, окото можеше да бъде спасено. Сега единственото възможно лечение е да отстраняване на засегнатото око, което инвалидизира детето за цял живот.

Прегледът между 6 месеца и 1 г. може да установи рефракционни аномалии – вижда се дали децата ще имат нужда от очила или не. Правим превенция на амблиопията – мързеливо око. Проблемът е, че децата не се оплакват от проблеми с очите, защото не разбират, че ги имат. Обикновено това става ясно, чак когато те тръгнат на училище.

Как се прави профилактика на мързеливото око?

Ако децата имат нужда от очила и ги сложат преди втората година, проблемът с амблиопията ще намалее. Открита късно, тя се лекува продължително и е неприятно за децата и родителите. Затова препоръчваме първият профилактичен преглед да е до 1 г. Вторият – до 3 г. и третият – преди тръгване на училище за първи път. Нека не се страхуват, нашите прегледи са забавни, няма болезнени или неприятни процедури.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Светлината важна за очите на нероденото бебе 
Примигване на едното око при деца е тревожен симптом 
Пълна тъмнина лекува мързеливо око 

Какво означава амблиопията?

При това заболяване детето не вижда с едното или двете очи, въпреки че окото е органично здраво. Тогава образът от по-слабото око се елиминира от мозъка и зрението с него се развива по-слабо от другото око със здравото око. Така те на практика използват само него. Дори когато сложат очила на 6-7 г. те продължават да не виждат с по-изостаналото око.

Какво е лечението?

Слагат се очила, а на здравото око – лепенка. Правят се упражнения. Напоследък препоръчваме на децата да играят на таблети, но с едно затворено око.

Каква е честотата на амблиопията?

Според Световната здравна организация 25% от децата в световен мащаб имат намалено зрение вследствие на амблиопия. За България няма статистика. Има различни видове – може да е засегнато само едното – това е по-често. Но има и двустранна амблиопия. За съжаление няма как родителите да усетят, че детето не може да вижда. Малките имат големи адаптивни възможности, успяват да виждат, но се налага да напрягат много окото. То се изкривява и по това най-често се забелязва, че има проблем.

Лекува ли се ефективно ретинопатията на недоносени деца?

Парадоксално е, че въпреки усилията ни и напредъка на технологиите, при нас продължават да идват деца, които са в напреднал стадий на ретинопатия на недоносените. Гледани са от очни лекари, но по една или друга причина децата са ослепели, не са лекувани. Идват в нашата клиника, когато вече нищо не може да се направи. Някои настояват да се лекуват в чужбина, но и това невинаги е възможно, защото много страни отказват да оперират последен стадий на ретинопатията. Шансовете са минимални.

Не са малко и децата с кривогледство. Мит е, че това може да се израсне, че трябва да се чака до пуберитета. Такова дете трябва час по-скоро да отиде на очен лекар. Кривогледството не е козметичен дефект, а тежко функционално разстройство на зрителния апарат и трябва навреме да се назначи лечение. Детето може да се роди така, но може да се появи и по-късно – например при нелекувана амблиопия, или да се отключи от висока температура,стрес. Веднага трябва да се реагира!

Влошава ли се зрението на малките от продължителна игра с таблет или компютър?

Със сигурност не влияе добре на очите. Особен ако ги гледат от много близко разстояние, се стига до спазъм на акомодацията – появява се главоболие. Не мигат достатъчно, появява се синдром на сухото око. Мобилните устройства се ползват от сравнително скоро и няма наблюдения за дългосрочния ефект. Затова на всеки половин час пред екран децата да почиват по 10 мин. – да гледат към тавана, през прозореца. Нека ги свикнем от малки така!

Как да пазим очите при работа с монитор?

Първо – да се спазва разстояние от поне 40-45 см. Да не е много ярък екранът, да се гледа в затъмнена обстановка. Ако може самата стая да е светла, бяла. Да почиват редовно. Да мигат по-често. Тези правила важат както за децата, така и за възрастните. Телевизорът като че ли не е такава заплаха. Не съм видяла дете с увредено зрение заради него. Но не бива да прекарват повече от 2-3 часа на ден, и то ако може да не е наведнъж. Непрекъснатата промяна в осветеността на екрана води до непрекъснато нагаждане на очите от светло на тъмно, което води до умора.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Слагат се очила, а на здравото око – лепенка. Правят се упражнения. Напоследък препоръчваме на децата да играят на таблети, но с едно затворено око.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -