четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВещества в ябълките и зелените домати пази мускулите

Вещества в ябълките и зелените домати пази мускулите

Вещества в кората на ябълките и зелените домати забавят загубата на мускули, която настъпва с възрастта. Експертите предполагат, че тя може да бъде избегната. Изследвания показали, че урсоловата киселина в кората на ябълката и томатидин – вещества, съдържащо се в зелените домати, могат да попречат на мускулната атрофия.

Загубата на мускулна маса често е заради липса на правилните хранителни вещества и липса на активност, пише Science World Report. Затова учените провели ново изследване, в което се фокусирали върху тези нови съединения. Те проверили въздействието им върху по-възрастни мишки с появила се физическа слабост и мускулна атрофия. В храната на едната група гризачи била добавена 0.27% урсолова киселина, а на другата група – 0.05% томатидин. Животните се хранели така в рамките на два месеца.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Колко протеини са нужни на трениращите, кога се приемат

Протеин в мускулите неутрализира стреса 

Дископатията поваля хора със слаби мускули 

Според експертите двете съединения увеличили мускулната маса с 10%. Освен това качеството на мускулите на мишките значително се подобрила за периода на изследването.

По-важното е категоричният извод на учени от университета в Копенхаген установили, че поради липса на активност много бързо се губи мускулна маса. За да се възстановят, трябва много повече време.

Свързани публикации

1 коментар

  1. По цвят най-често се срещат и използват червените домати, но също така познаваме жълти, светлооранжеви, розови и такива, които и след узряване остават зелени.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -