четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТрябва ли бебето да пие вода?

Трябва ли бебето да пие вода?

Напоследък и у нас има лекари, които съветват майките да не дават вода на бебето, ако то е на кърма. Това е погрешно, категорична е д-р Татяна Ламбова, общопрактикуващ лекар в 12-о ДКЦ в София. Важно е бебето да приема вода още от първите дни след раждането, независимо дали е на кърма или не.

Правилото гласи на 100-150 мл вода да се добавя равна чаена лъжичка захар. Опасенията, че така постиламе пътя към диабет, са абсолютно погрешни. В тази ранна възраст бебетата се намират във физиологична хипогликемия и имат нужда от малко захар.

бебе хранене на бебетоЗахар се слага във водата до към шестия месец, като количеството се намалява постепенно. След 6 месеца бебето може да получава само вода без добавена захар. Дава се изворна вода, минералната – на по-голяма възраст. Не е нужно детето да изпива цялото количество вода наведнъж. То само определя ритъма. Има деца, които пият много, а други по-малко. Но вода трябва да се приема, иначе има риск от обезводняване, което може да има краткосрочни, но и дългосрочни последици, подчертава д-р Ламбова.

Деца които не приемат вода, към 5-6 годишна възраст имат проблеми със запаметяването. Нерядко именно при тях се проявява хиперактивност – проблеми с поведението и невъзможност да се концентрират достатъчно, за да учат. Причината и за двата проблема е дехидратация, която влияе на мозъка. В Дания има проведени проучвания, че хиперактивността може да е свързвана с дехидратацията на организма. Обезводняването си е вид агресия към организма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Обрив по бузките може да е от алергия към краве мляко 
Епидемия от недохранени бебета заради манията по кърмене 
Всяко второ бебе у нас с риск за анемия

„Другото, много важно нещо е, че така се полагат основите на навика да пие вода. Бебето отрано свиква с нейния вкус. Как ще го научите после като възрастен да пие вода, ако то не е приучено от малко? 80% от мозъка и телцето на бебето е вода. То е плувало във вода преди да се роди! Притеснително е, че има и колеги педиатри, които внушават на майките да не дават вода на кърмачето“, казва още д-р Татяна Ламбова. След като пишкало, нямало проблем. Само че ние имаме невидимо изпарение през кожата. Здравият разум подсказва, че един организъм има нужда от вода.

Българка, която е родила в Холандия, разказала следния потресаващ случай. Бебето й е с разстройство, а тя пътува за България. Личният лекар холандец съветва да му дават сокчета. По принцип освен в САЩ, в тази страна също не насърчават майките да дават вода на новородените си. Детето обаче се влошава по пътя за България, не иска сока и го плюе. В София постъпва в Инфекциозна болница, където е на системи заради обезводняване. Едва след това бавно и мъчително го приучават да пие вода.

Свързани публикации

2 коментара

  1. По-голяма глупост от тази статия не бях чела! Захар на бебе?! Тази общопрактикуваща лекарка, няма да е зле да си обнови знанията от СОЦ-а. Дано някоя майка не вземе на сериозно думите и! Пълна пародия!

    • Тази лекарка е учила пет години и има доста практика като гледам на каква възраст е.Най вероятно и вашата мсйка ви е давалс вода със захар,но вие сегашните мами освен на интернет на никой друг не вярвате.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -