Всяко второ бебе у нас с риск за анемия

PRINT
бебе хранене на бебето

Лошо хранени и с риск за анемия – това са фактите за българските бебета от 0 до 12 месеца според най-новото проучване, подкрепено от УНИЦЕФ. 41,8% от кърмачетата между 6 и 12 месеца имат нисък хемоглобин, съобщи доц. Веселка Дулева, шеф на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

В проучването са включени 2500 деца от 0 до 5 г. и техните майки. Ниският хемоглобин показва, че запасите от желязо в организма на майката и кърмачето са изчерпани. Той е категорично доказателство, че бебето е хранено неадекватно, коментира доц. Дулева. Още на 6 месеца 3% от кърмачетата са с наднормено тегло. Това е доста притеснително, защото се отразява на здравето в зряла възраст. Всяко осмо бебе до 6 месеца пък е с нисък ръст за възрастта, което също е признак, че то е хранено неправилно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рекордно малко бебета родени през 2013 г. от 40 г. насам
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?
Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той?
Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

Тревожни са данните и за затлъстяването при по-големите деца. Докато през 2007 г. относителният дял на децата с наднормено тегло бил 28%, сега той е 31%. Новото проучване от 2013 г. обхванало 4000 деца на 7 г. Лошо хранене и ниска физическа активност са причините все повече малчугани да са затлъстели. Тези деца се хранят лошо и се движат малко.

„Заради новите тревожни тенденции разработваме пакет от нормативни документи – наредба за здравословно хранене при деца от 3 до 7 г. Тази есен влезе в сила наредба за храненето при малките до 3 г. Мерките се отнасят до местата за организирано хранене на децата. Сборниците са одобрени от МЗ, представени са на научни колегиуми“, обясни доц. Дулева. В подкрепа на тези цели от „Нестле“ обявиха, че през 2014 г. стартират информационна кампания „Първите 1000 дни“, която да мотивира бъдещите майки и бащи да променят начина си на хранене, още когато започнат да планират да имат бебе. Така те ще дадат шанс на плода да се развива по най-нормалния начин. Бъдещите майки ще научат повече за кърменето и храненето на бебето през първите години.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4]
Всяко второ бебе у нас с риск за анемия беше последно модифицирана от: август 30th, 2018 Iliana Angelova
loading...